Lokalpatrioti Rijeka • Pogledaj temu - perun i velez

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

perun i velez

Prije svega dobrodošli na forum. U ovoj rubrici Vi pitate a mi, članovi foruma odgovaramo. Ako imate kakvo pitanje, koje ima veze s Rijekom i našim krajem, slobodno ga postavite. Stojimo svima na usluzi !
Za postavit pitanje trebate se registrirat, što je vrlo brz i jednostavan postupak u koji ćete se i sami uvjeriti.
Postavite pitanje i pretplatite se na odgovor.
Pogledajte RIJEŠENA i NERIJEŠENA pitanja.
Pravila foruma
Što bolje opišete naslov i vaše pitanje, to je veća vjerojatnost i da ćete prije dobiti odgovor. Vi kao autor pitanja možete označiti temu "NERIJEŠENO" ili "RIJEŠENO". Obavezno prilikom pisanja pitanja postavite opciju na NERIJEŠENO, s time će se vaše pitanje, prikazati u listi neriješenih pitanja, što još više povećava odgovor. Pretplatite se na temu, opcija je pri dnu svake teme. Ne stavljajte slike s drugih poslužitelja za pohranu sliku, koristite našu opciju za umetanje privitaka .
Hvala Vam na pitanju i nadamo se, da ćete što prije dobiti odgovor na vaše pitanje i biti zadovoljni s njime. Ukoliko ste dobili traženi odgovor, označite temu kao "RIJEŠENO".
likotars
Gost
Gost

Teme: 3

perun i velez

Post broj:#1  PostPostao/la likotars » 3.7.2014, 23:59

Kakvo je to ime Beljec. B-V, LJ-L i C-Z. Odjednom kao da sam medu slovima iskopao Veleza.
Sada znam da Rijeka ima i brdo koje se zove Velez a da to i né zna. U blizini su i brdo Gorica i Volosko toponimi koji inace prate Veleza (tako pise na jednom foruju koji trtretira temu Veleza).
Puno se pise o karnevalu ali Veleza svi ignoriraju. Moram mu priznati da je pravi majstor u skrivanju kada je tolike godine ostao u sjeni stojeci nam pred nosom.
Perun i Velez su stari znanci i protivnici. Jedan s jedne stra a drugi s druge strane Ucke. Legenda govori da sé njihovom borbom u drugom mjesecu (koji se valjda zato veljaca zove po tome sto je tada Velez najstrasniji) odlucivalo o kisnoj plodnoj godini ili susnoj. Ocigledno se velez povukao u mirovinu jer ovo je podrucije odavno poznato po kisama.
Brdo iznad Beljeca zove se zvoncev vrh a i Zvonece je u tom kutku Kvarnera. Ucka i Cicarija su po zimi autoput za vukove i zvijeri koje tako dolaze u zaledinu Opatije. Velez ili Beljec je tu oznacavao granicu izmedu ljudi i sume.
Ima li ovo smisla? Jeli se vec pisalo o ovome?

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 177

Re: perun i velez

Post broj:#2  PostPostao/la Vežičanka » 4.7.2014, 10:39

Zanimljivo!
Moje je mišljenje da su to sve vrhovi Učke, ne zasebna brda, ali to bi nam mogli reći planinari kojih ima na ovom forumu.

Ne vjerujem da su ti vrhovi nepoznati planinarima, nama ostalima uglavnom jesu.

Našla sam vrh Perun 880,7 m.
Ako dobro shvaćam misliš da je vrh Beljec zapravo iskrivljeno od Velez. Nisam našla Beljec ni Velez, samo vrh Vedež i Zvonećev vrh na ovoj karti http://preglednik.arkod.hr/ARKOD-Web/#h ... p_sc=14285
Perun 880,7 m.JPG
Perun 880,7 m.JPG (282.73 KiB) Pogledano 1314 puta

Zvonećev vrh , Vedež.JPG
Zvonećev vrh , Vedež.JPG (272.37 KiB) Pogledano 1314 puta

Sigurno postoje mnoge legende u vezi naziva vrhova, vjerojatno ih neki stanovnici tog područja znaju.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 915

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 4.7.2014, 11:29

U knjizi "Živa baština" od autorice Vande Ekl nema spomena tih toponima nigdje, barem ne u kazalu zemljopisnih naziva i imena a u njemu se spominje ne samo Rijeka nego i cijela šira okolica.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

likotars
Gost
Gost

Post broj:#4  PostPostao/la likotars » 4.7.2014, 11:48

Sada vidim da ima i Vedez.
Na karti Ucke nije upisan.
Beljec o kojem govorim trebao bi biti Beljac iznad Vedeza.
Koristim tastaturu bez kvacica na slovima pa moja imena stvaraju konfuziju.
Vedez mi govori da smo na pravom putu i da Beljac vjerojatno krije Veleza u imenu.

Mislim da je to dovoljno za jednu lokalnu atrakciju Rukavackog kraja

Vezica neizmjerno hvala na kartama

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 177

Post broj:#5  PostPostao/la Vežičanka » 4.7.2014, 16:52

Iz Glasa Istre http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_is ... run-413853:

Učka: Perunov kip na vrhu Perun
Objavljeno: 30.06.2013

Perunov kip, skulptura autora Marka Vrbana, člana udruge Perunova Svetinja koja promovira i štiti staru slavensku kulturu, postavljena je u Parku prirode Učka, na Vrhu Perun iznad Mošćenica.
Vrh Perun dio je povijesno-mitološke staze Trebišća-Perun, koja je otvorena i uređena 2009. godine te iz godine u godinu bilježi sve veći broj turista i posjetitelja.
Staza evocira uspomene na davna vremena kada su liburnijske prostore naseljavali stari Slaveni koji su upravo na ovom području obavljali svoje mitologijske rituale slavljenja ciklusa života i smrti.
Na svečanom su predstavljanju kipa prigodne govore održali su ravnatelj JU Park prirode Učka Egon Vasilić, predstavnik udruge Perunova Svetinja Deniver Vukelić, autor skulpture te Grga Frangeš, autor staze Trebišća–Perun. (M. VUKŠIĆ)

likotars
Gost
Gost

Post broj:#6  PostPostao/la likotars » 4.7.2014, 17:18

Zanimljivo. Ali ko tide gore vidjeti skulpture osim planinara. Ja sam se popeo na Perun tri puta u sedam godina koliko sam u Rijeci a recimo da me tema zanima. Po meni osim skulpture tamo na vrhu trebali bi zasaditi i koji hrast jer se Perunov hram i nalazio u hrastovoj sumi.
Znaci da mozemo ocekivati i skulpturu Veleza.
Bas me zanima kako bi ga umjetnici interpretirali. Citao sam da je crkva od njegovog lika stvorila sliku vraga
Maske zvoncara su dobra inspiracija.

Vrati se na: Pitanja i odgovori