kuća br.24 gdje boravi pričljivi sugovornik i starosjedilac u kvartu

slika prikazuje ulicu desno, a vidi se i nekdašnji park vile, sada skatebord park ispod Kauflanda
Uspinjala se stara cesta od tvornice torpeda, a završavala na Zametu.Kada se izgradila auto-cesta Mlaka-Kantrida, presjekla je tu cestu na dva dijela.
isto, samo sa mape koja je malo jasnija
Pričavši tako, pokazuje mi stari, i dan danas, kročivši na gornji dio ceste, sada Jože Vlahovića, nad starom kapijom i zidom, ispod parka vidi se gdje je bio stari put, ide usporedo sa novim zidom parka, i izbija do ulice 900.

evo i ulaza na kraju zida, u nekadašnji put koji je vodio na Zamet

lijevo je stari zid, koji je 100 puta bolji i novi, koji dijeli park od starog puta
Zašto su gradili novi kameni zid, ne zna ni starosjedilac ulice.Govori da se koristio često, zapravo taj put bio jedini, pa su tuda svakodnevno prolazili ljudi na posao, u grad itd.Zid se još dobro drži, vide se i kapije koje su nekada vodila u dvorišta, sada vrtove.

Na samom ulazu u sadašnji skatebord park, na uzbrdici, nalazila se velika metalna kapija, ulaz u imanje bogataša.Poznata je bila po željeznim zmijama koje su plazile po njoj.Zamišljam ja tako tu kapiju, kad, kaže moj sugovornik kako je susjed sa druge strane parka uzeo te zmije sa stare kapije, koje su propadale, i stavio ih na svoju kapiju.Krenuli smo pa mi ih je i pokazao.
Te zmije su sada na broju 3/2 via G.de Luppis-tako piše

ta kuća je odmah ispod ul.900, na samom zapadnom ulazu u park

U tom parku, tu je imao kuću-vilu, a imao je i u Beču i još kuća, neki Šifer ili Šefer, tako nekako se zvao.
Kada bi izlazio iz svoje vile, kapija se otvarala i on bi izašao sa kočijom sa 6 bijelih konja!
Tih konja se sjećala njegova punica, rođena Fiumanka, pa bi, kao djeca, jedva čekali da se otvori kapija pa da tih šest prekrasnih konja zakaskaju kamenom cestom prema gradu.A ja se zamislio, pa čujem topot konja po kamenim kockama...odzvanja cijelo susjedstvo.A djeca trče za kočijom i smiju se.
Vila mu je bila u središtu parka, sada je tamo mjesto za skatebording
a ispod je putić koji vodi sa jedne na drugu stranu parka.Desno se vidi novi zidić parka, nekada put kojim su se ljudi koristili

A tu gdje je sada ovo grmlje, baš iza modernog zahoda, bili su svinjci i kokošinjci.Imao je gazda, naravno i veliku konjušnicu, prekoputa, tu negdje, gdje je sada ovaj zid od nove kuće.
točno iza ovog WC-a, nalazile su se nastambe za stoku(svinjac) i kokošinjac
Kada su gradili park, kod iskopavanja svinjca, sve kamene grede, volte itd. uzeo je on preko za tu svoju novu kuću.

A na tom mjestu parka, nakon II WW htjeli su napraviti dječiju bolnicu, već je bila gotova stvar.I materijal su dopeljali, cigle i ostalo.Onda su vidjeli da je to nacionalizirano, pa nisu dirali, a građ.materijal je dugo tako stajao dok ga narod nije malo po malo ugrabio.Kasnije su za bolnicu odlučili na Kantridi.
A ovaj novi i moderni zahod su gradili 7 mjeseci, na kraju donijeli 2-3 cisterne vode, a šaht im je pred nosom!Ne znaju tko im glavu nosi!
Koliko je tu novaca potrošeno, a tu se samo mladi dođu drogirati.
Sjeća se on i Ardita i D`Anunnzia.
Eja, eja, ala la tako su se pozdravljali mladi fašisti u Rijeci.I prodere se on parkom dva, tri puta, sa rukom u zraku, a ja sve gledam okolo, da li nas tko gleda.Srećom park je prazan, pa se možeš derati do mile volje.
A sicilijanci, koji su došli raditi u 3.maj, stalno su nosili sobom noževe i bilo je puno ubojstva i tučnjava, ranjavanja nožem, pa su karabinjeri na Đardinu dočekivali radnike poslije posla i tko bi kod sebe imao nož, bio bi odmah otjeran na Siciliju.
Eto, tako mi je pričao stariji gospodin iz kuće preko puta ulaza u park.
I za kraj, slikica sa još jednim brojem iz prošlosti
Nosite fotić uvjek sobom, nikada ne znate kada možete učiniti dobru reportažu.