Lokalpatrioti Rijeka • Pogledaj temu - Via R.Whitehead i via G.de Luppis

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Via R.Whitehead i via G.de Luppis

Fotografije, zapažanja, dojmovi i razmišljanja o svemu što je putopisca zaokupilo tijekom obilaska nekog mjesta.
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 274

Via R.Whitehead i via G.de Luppis

Post broj:#1  PostPostao/la nikola » 28.9.2010, 14:34

Igrom slučaja, tog ljetnog dana, nenadano sam se našao sred ove povijesne ulice, dohvatio fotoaparat, koji je uvijek uz mene, te krenuo u istraživanje još jednog dijela grada.I naletim na starijeg gospodina sa broja 24 koji mi ispriča priču o sadašnjem skatebord parku, a nekada vili i parku nekog bogatog gospodina iz Beča, koji je bio među glavnima sa Whitehedom u tvornici torpeda.I staroj cesti za Zamet, i još pokoju zanimljivost...
sam0232b.jpg
sam0232b.jpg (188.99 KiB) Pogledano 9760 puta

via whitehead sam0233s.jpg
via whitehead sam0233s.jpg (138.08 KiB) Pogledano 9207 puta

kuća br.24 gdje boravi pričljivi sugovornik i starosjedilac u kvartu
Slika

slika prikazuje ulicu desno, a vidi se i nekdašnji park vile, sada skatebord park ispod Kauflanda
rafe.jpg
rafe.jpg (194.99 KiB) Pogledano 9207 puta

Uspinjala se stara cesta od tvornice torpeda, a završavala na Zametu.Kada se izgradila auto-cesta Mlaka-Kantrida, presjekla je tu cestu na dva dijela.

isto, samo sa mape koja je malo jasnija
rijeka1997.jpg
rijeka1997.jpg (100.92 KiB) Pogledano 9207 puta

Pričavši tako, pokazuje mi stari, i dan danas, kročivši na gornji dio ceste, sada Jože Vlahovića, nad starom kapijom i zidom, ispod parka vidi se gdje je bio stari put, ide usporedo sa novim zidom parka, i izbija do ulice 900.

Slika

Slika

Slika

evo i ulaza na kraju zida, u nekadašnji put koji je vodio na Zamet
Slika

lijevo je stari zid, koji je 100 puta bolji i novi, koji dijeli park od starog puta

via wth 03081280x768.jpg
via wth 03081280x768.jpg (144.66 KiB) Pogledano 9207 puta

via wth 03091280x768.jpg
via wth 03091280x768.jpg (156.28 KiB) Pogledano 9207 puta

Zašto su gradili novi kameni zid, ne zna ni starosjedilac ulice.Govori da se koristio često, zapravo taj put bio jedini, pa su tuda svakodnevno prolazili ljudi na posao, u grad itd.Zid se još dobro drži, vide se i kapije koje su nekada vodila u dvorišta, sada vrtove.
Slika

Slika

via wth 02971280x768.jpg
via wth 02971280x768.jpg (139.12 KiB) Pogledano 9207 puta

Na samom ulazu u sadašnji skatebord park, na uzbrdici, nalazila se velika metalna kapija, ulaz u imanje bogataša.Poznata je bila po željeznim zmijama koje su plazile po njoj.Zamišljam ja tako tu kapiju, kad, kaže moj sugovornik kako je susjed sa druge strane parka uzeo te zmije sa stare kapije, koje su propadale, i stavio ih na svoju kapiju.Krenuli smo pa mi ih je i pokazao.
Te zmije su sada na broju 3/2 via G.de Luppis-tako piše

Slika

via wth 02951280x768.jpg
via wth 02951280x768.jpg (127.24 KiB) Pogledano 9207 puta

via wth 0216.jpg
via wth 0216.jpg (136.11 KiB) Pogledano 9207 puta

ta kuća je odmah ispod ul.900, na samom zapadnom ulazu u park

Slika

U tom parku, tu je imao kuću-vilu, a imao je i u Beču i još kuća, neki Šifer ili Šefer, tako nekako se zvao.
Kada bi izlazio iz svoje vile, kapija se otvarala i on bi izašao sa kočijom sa 6 bijelih konja!
Tih konja se sjećala njegova punica, rođena Fiumanka, pa bi, kao djeca, jedva čekali da se otvori kapija pa da tih šest prekrasnih konja zakaskaju kamenom cestom prema gradu.A ja se zamislio, pa čujem topot konja po kamenim kockama...odzvanja cijelo susjedstvo.A djeca trče za kočijom i smiju se.
Vila mu je bila u središtu parka, sada je tamo mjesto za skatebording
via wth 0224w.jpg
via wth 0224w.jpg (119.57 KiB) Pogledano 9207 puta

a ispod je putić koji vodi sa jedne na drugu stranu parka.Desno se vidi novi zidić parka, nekada put kojim su se ljudi koristili
Slika

A tu gdje je sada ovo grmlje, baš iza modernog zahoda, bili su svinjci i kokošinjci.Imao je gazda, naravno i veliku konjušnicu, prekoputa, tu negdje, gdje je sada ovaj zid od nove kuće.
točno iza ovog WC-a, nalazile su se nastambe za stoku(svinjac) i kokošinjac
via wth 0226h.jpg
via wth 0226h.jpg (125.24 KiB) Pogledano 9207 puta

Kada su gradili park, kod iskopavanja svinjca, sve kamene grede, volte itd. uzeo je on preko za tu svoju novu kuću.
Slika

A na tom mjestu parka, nakon II WW htjeli su napraviti dječiju bolnicu, već je bila gotova stvar.I materijal su dopeljali, cigle i ostalo.Onda su vidjeli da je to nacionalizirano, pa nisu dirali, a građ.materijal je dugo tako stajao dok ga narod nije malo po malo ugrabio.Kasnije su za bolnicu odlučili na Kantridi.

A ovaj novi i moderni zahod su gradili 7 mjeseci, na kraju donijeli 2-3 cisterne vode, a šaht im je pred nosom!Ne znaju tko im glavu nosi!
Koliko je tu novaca potrošeno, a tu se samo mladi dođu drogirati.
via wth 0227k.jpg
via wth 0227k.jpg (51.35 KiB) Pogledano 9207 puta

via wh 0228n.jpg
via wh 0228n.jpg (133.42 KiB) Pogledano 9207 puta

Sjeća se on i Ardita i D`Anunnzia.
Eja, eja, ala la tako su se pozdravljali mladi fašisti u Rijeci.I prodere se on parkom dva, tri puta, sa rukom u zraku, a ja sve gledam okolo, da li nas tko gleda.Srećom park je prazan, pa se možeš derati do mile volje.
A sicilijanci, koji su došli raditi u 3.maj, stalno su nosili sobom noževe i bilo je puno ubojstva i tučnjava, ranjavanja nožem, pa su karabinjeri na Đardinu dočekivali radnike poslije posla i tko bi kod sebe imao nož, bio bi odmah otjeran na Siciliju.
Eto, tako mi je pričao stariji gospodin iz kuće preko puta ulaza u park.

I za kraj, slikica sa još jednim brojem iz prošlosti

sam0234u.jpg
sam0234u.jpg (153.43 KiB) Pogledano 9760 puta

Nosite fotić uvjek sobom, nikada ne znate kada možete učiniti dobru reportažu. :pozdrav:
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

gost

Re: Via R.Whitehead i via G.de Luppis

Post broj:#2  PostPostao/la gost » 28.9.2010, 15:31

Super reportaža Nikola, moram priznati da sam u par navrata proučavao tu cestu na starim kartama.
Nastavak te stare ceste, nalazi se lijevo, iznad nove ceste koja vodi u kaufland i dalje prema onim zgradama iza kokola - ali je prekinuta sa tom novom gore u zavoju.
Dok je bilo skladište brodomaterijala prije kauflanda i prije izgradnje novogradnji, bila je u funkciji..
Zadnja izmjena: gost; 28.9.2010, 15:59; ukupno mijenjano 1 put/a.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 915

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 28.9.2010, 15:49

:bravoveliki: :putopisac: :zastava:

Odlična reportaža. Za ovaj putić nisam znao , kad budem u mogućnosti baš ću proći ovuda.

Slike su ti strava pa ide pod sejv. ;)
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

gost

Post broj:#4  PostPostao/la gost » 28.9.2010, 18:12

:bravoveliki:
ma svaka čast na volji i trudu!

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#5  PostPostao/la nikola » 28.9.2010, 18:41

Volje i truda ne fali, ovo je sve za (zbog) vas, ! :zastava:
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#6  PostPostao/la Adamić » 19.3.2013, 12:14

Danas, nažalost spletom političkih okolnosti Robert Whitehead nema svoju ulicu, uzeo mu njegovo mjesto naravno drug kao što to biva za vrijeme komunizma, još jedan narodni heroj u nizu.

Za one koji ne znaju gdje su te ulice danas evo jedna starija i jedna novija karta.
19-3-2013- 0-05-54.jpg
19-3-2013- 0-05-54.jpg (219.67 KiB) Pogledano 9830 puta

Karta iz 1934.godine
19-3-2013- 12-09-55.jpg

Danas ta ulica nosi naziv, Jože Vlahovića .

JOŽA VLAHOVIĆ (Zagreb, 1916. - 1941.) - profesor, hrvatski antifašist i narodni heroj; rano se uključio u revolucionarni pokret; u Zagrebu je organizirao diverzantske i udarne grupe; nakon napada na stražu Sveučilišne ustaške vojnice uhapšen je i strijeljan.

Zaključak Narodnog odbora grada Rijeke od 22.02.1955. (Službeni vjesnik Narodnog odbora grada Rijeke 02/5

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#7  PostPostao/la nikola » 24.3.2013, 21:57

Iako je u naslovu putopis bivšom Via R.Whitehead i via G.de Luppis, tu ću nastaviti i putopis zgradom sadašnje prenoćište Teri-kol. Nalazi se nasuprot ex tvornice Torpedo i danas se prodaje za oko 40 milijuna kuna. Izvana je obnovljena u svom nekadašnjem obliku, a unutra je doživjela potpunu renovaciju pa izgleda jadno i bez veze-otužno. Osim stare kvake na vratima i eventualno kamenog portala ulaza, unutra je iako čisto, uredno i sređeno, djeluje mi kao čekaonica autobusne stanice 3. kategorije. U doba Jugoslavije nakon II WW to je bila upravna zgrada firme. Poprilično je velika i osim što na gornjem katu ima par spba gdje spavaju radnici koji je i čuvaju, nema drugih aktivnosti.
Na ulazu je zidana portirnica gdj esam popričao sa čuvarem i onda sam obišao oko zgrade zajedno s njim. Ispred samog ulaza nalazi se mali park sa spomenikom poginulima u II WW, a koji su bili radnici tvornice

zgrada iz zraka. Bogme je veeeelika...

vila Whitehead.jpg
pogled na zdanje
vila Whitehead.jpg (108.27 KiB) Pogledano 9792 puta

dio pročelja zgrade slikana sa mjesta gdje je nekada prolazio tramvaj

IMG_2301 (Custom).JPG
pogled na dio pročelja zdanja
IMG_2301 (Custom).JPG (332.95 KiB) Pogledano 9792 puta

jedini sačuvani kameni donji dio kandelabra. Jedini? Pa ne znam ni koliko ih je bilo niti da su tu stajali...

IMG_2305 (Custom).JPG
kameni dio originaknog kandelabra
IMG_2305 (Custom).JPG (308.78 KiB) Pogledano 9792 puta

mali parkić sa palmama i živicom koji su održavani

IMG_2306 (Custom).JPG
spomenik pred zgradom
IMG_2306 (Custom).JPG (207.05 KiB) Pogledano 9792 puta

puška, a što drugo...stara M-48-ica

IMG_2310 (Custom).JPG
detalj spomenika
IMG_2310 (Custom).JPG (184.61 KiB) Pogledano 9792 puta

detalj zgrade, vidi se ulaz i terasa nad ulazom

IMG_2311 (Custom).JPG
početak obilaska zgrade
IMG_2311 (Custom).JPG (165.94 KiB) Pogledano 9792 puta

detalj nad prozorom

IMG_2292 (Custom).JPG
detalj fasade
IMG_2292 (Custom).JPG (87.37 KiB) Pogledano 9772 puta

stepenica sam se dignuo gore i vidio da je to zaista veliko zdanje

IMG_2312 (Custom).JPG
bok zgrade
IMG_2312 (Custom).JPG (130.02 KiB) Pogledano 9792 puta

nastavak slijedi odmah...

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#8  PostPostao/la Adamić » 24.3.2013, 22:23

Svaka čast! Prvi si koji je poslikao izblizine tu zgradu. Ja sam se uvijek dvoumio, kad sam prolazio pokraj da li ući unutra ili ne . Tu je i hotel za radnike Teri Croteka negdje u tom kompleksu.
: bravo3

Da li si možda uslikao odavde susjednu zgradu Obuće ? Zanima me njezin prednji izgled ako se vidi.

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#9  PostPostao/la nikola » 24.3.2013, 22:31

nastavljam sa obilaskom...

iza se proteže cijelo krilo zgrade

IMG_2313 (Custom).JPG
bok zgrade i početak drugog krila
IMG_2313 (Custom).JPG (145.03 KiB) Pogledano 9787 puta

dio dvorišta i mog čuvara u obilasku

IMG_2314 (Custom).JPG
bočno krilo zgrade i moj čuvar u obilasku
IMG_2314 (Custom).JPG (135.71 KiB) Pogledano 9787 puta

pogledam drugu stranu dvorišta, vidim radione, barake...

IMG_2315 (Custom).JPG
pogled na drugu stranu dvorišta bonog krila zgrade
IMG_2315 (Custom).JPG (185.87 KiB) Pogledano 9787 puta

nastavljam stepenicama gore

IMG_2316 (Custom).JPG
stepenice uz zgradu
IMG_2316 (Custom).JPG (147.73 KiB) Pogledano 9787 puta

aha, evo i druge zgrade preko ograde. Je li to vila Whitehead? Kaže mi moj čuvar da je to ciciban... :ne znam:

IMG_2318 (Custom).JPG
zgrada preko puta
IMG_2318 (Custom).JPG (160.89 KiB) Pogledano 9787 puta

prije prikazano krilo zgrade s druge strane

IMG_2320 (Custom).JPG
zgrada sa zadnje strane
IMG_2320 (Custom).JPG (207.47 KiB) Pogledano 9787 puta

i pogled na dio hala i prometnu školu

IMG_2322 (Custom).JPG
dio tvorničkih hala i prometna škola
IMG_2322 (Custom).JPG (164.86 KiB) Pogledano 9787 puta

nastavak slijedi...

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#10  PostPostao/la Adamić » 24.3.2013, 22:39

OBUĆA d.o.o.
Jože Vlahovića bb
http://www.ciciban.info/hr/o-nama

Nikola pročitaj novu temu o torpedu tamo sam spomeno Ciciban, to je slovenska firma. Čuvar je rekao dobro. :gore

Ali čuvar ti je jaki! Kakva maska. :lol: :gore

p.s. opet neće vidjet moj post. : ) a kad stisne objavi post , neće mu odmah primiti jer sam ja u međuvremenu postao, pa će ga uhvatiti panika da mu ne nestane post. :lol:

Hmmm..nastavak slijedi : o )

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#11  PostPostao/la nikola » 24.3.2013, 23:05

Na samom ulazu u objakt nalazi se nekadašnja ambulanta za radnike torpeda

IMG_2340 (Custom).JPG
bivša ambulanta
IMG_2340 (Custom).JPG (150.47 KiB) Pogledano 9782 puta

na odlasku, još jedan pogled na kameni ostatak kandelabra i smiješni parljak koji glumi rasvijetno tijelo...a opet, ipak je lampa...tradicija se nastavlja

IMG_2342 (Custom).JPG
dio parka i kandelabra
IMG_2342 (Custom).JPG (279.81 KiB) Pogledano 9782 puta

izlazak u kamenoj cesti, vidi se i zidana portitnica

IMG_2341 (Custom).JPG
okoliš zgrade
IMG_2341 (Custom).JPG (245.1 KiB) Pogledano 9782 puta

još samo da se vratim do zida ispod i pokažem ona metalna vrata,

IMG_2294 (Custom).JPG
metalna vrata
IMG_2294 (Custom).JPG (275.45 KiB) Pogledano 9782 puta

na njima je još pločica...

IMG_2298 (Custom).JPG
pločica sa metalnih vrata
IMG_2298 (Custom).JPG (260.69 KiB) Pogledano 9782 puta

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#12  PostPostao/la nikola » 24.3.2013, 23:08

Adamić napisao:...
Nikola pročitaj novu temu o torpedu tamo sam spomeno Ciciban, to je slovenska firma. Čuvar je rekao dobro. :gore
...

sve znam samo u putopisu govorim kako je bilo. :pozdrav:

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#13  PostPostao/la Adamić » 25.3.2013, 13:43

A vidiš vezano za ove tvoje zadnje slike, gdje su vrata i tunel u knjizi "Riječki torpedo" stoji da se 1885. obitelj Whitehead u Rijeci seli u novu "crvenu vilu", sagrađenu izvan tvorničkog kruga. U starom domu unutar tvornice stanuju Hoyosovi. Da bi kuće bile povezane i tako nesmetano komunicirale, grade podzemni tunel ispod ceste za Opatiju. :idea:

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#14  PostPostao/la nikola » 25.3.2013, 14:22

Adamić napisao:A vidiš vezano za ove tvoje zadnje slike, gdje su vrata i tunel u knjizi "Riječki torpedo" stoji da se 1885. obitelj Whitehead u Rijeci seli u novu "crvenu vilu", sagrađenu izvan tvorničkog kruga. U starom domu unutar tvornice stanuju Hoyosovi. Da bi kuće bile povezane i tako nesmetano komunicirale, grade podzemni tunel ispod ceste za Opatiju. :idea:

E to je to!!!
A ako sam dobro shvatio, u taj stari dom gdje su kasnije stanovali Hoyosovi, prije su bili Whiteheadovi, a to je ta zgrada koju sam uslikao i obišao. :čitati:

Kont
Libvrnia
Libvrnia

Teme: 1

Post broj:#15  PostPostao/la Kont » 26.3.2013, 16:54

Casa Rossa
U ljeto 1858.Robert Whitehead sa suprugom Frances i četvero djece (Frances Eleanor rođ.1849, Alice rođ.1851,John rođ.1854. i Richard rođ.1856.) doseljavaju se iz Trsta u Rijeku. Nastanili su se u maloj kući od crvene cigle,zvanoj Casa Rossa,podignutoj unutar zemljišta tvornice " Stabilimento tecnico fiumano", s pogledom na glavni ulaz i cestu što povezuje Rijeku s Opatijom.
Jednog dana 1867.godine,mladi časnik austrijske mornarice, grof Georg von Hoyos (rođ.1842.)jahao je na konju ispred kolone mornara cestom što vodi od Rijeke do Opatije.Kad su se našli ispred glavnog ulaza u tvornicu " Stabilimento tecnico fiumano", njegov konj se iznenada počeo propinjati,pokušavajući zbaciti jahača.Tijekom vike i pomutnje,Alice,tada šesnaestogodišnjakinja,pojavila se na prozoru svog stana u Casi Rossi,kako bi vidjela što se vani događa.U tom trenutku mladi je časnik uspio obuzdati svog konja i pogledati uvis,te spazio lijepu mladu Engleskinju,obasjanu suncem.Poklonivši se dami,podigao je kapu u znak pozdrava,te odjahao prašnjavom cestom u pratnji svojih mornara.Pitao se kako može tako zgodna djevojka živjeti na tako prljavom i smrdljivom mjestu kao što je tvornica.Nekoliko dana kasnije je posjetio tvornicu,te se upoznao s Whiteheadom i njegovom kćerkom Alice.Vjenčali su se 1869.godine.
Godine 1873. Italija i Njemačka isčekuju da njihove vojne komisije pregledaju riječke torpede i daju svoje mišljenje.Budući da Whitehead odbija patentirati svoj izum,postojala je velika opasnost od industrijske špijunaže.Obitelji Whitehead i Hoyos su u svom riječkom domu redovito održavali večernja primanja za utjecajne poslovne ljude i vojne komisije.Pozivali bi ih u goste i na više dana.Među tim uglednim gostima sedamdesetih godina našao se i Louis Schwarzkopff,vlasnik uspješne strojograđevne firme iz Berlina. Zadnje noći Schwarzkopfova boravka kod Whiteheadovih,koji su tada još živjeli u Casa Rossi,dogodilo se nešto neočekivano.Grof Hoyos ujutro otkriva provalu u ured crtaonice iz koje su nestali planovi za gradnju torpeda.Nisu posumnjali u Schwarzkopffa jer je bio previše ugledan i poštovan poslovni čovjek,pa su osumnjičili vlade SAD-a i Rusije.Godinu dana kasnije,1880. Schwarzkopffova firma iz Berlina,na tržište ratne opreme stavlja "fish torpedo"koja je kopija riječkog,ali izrađena od fosforne bronce koja ne hrđa pa nije potrebno održavanje kao Whiteheadov torpedo izrađen od čelika.
Budući da Cassa Rosa nije mogla pružiti dovoljno udobnosti Whiteheadovoj sada već brojnoj obitelji,godine 1878 odlučuje izgraditi monumentalnu i reprezentativnu vilu u kompleksu Tvornice torpeda (lokalitet Pioppi,danas ulica Jože Vlahovića) po projektu tršćanskog arhitekta G.Bianchinija.Vila je iznutra imala čak tri zasebna stubišta.U središnjoj prostoriji prvog kata smješten je reprezentativan salon za primanja s raskošnim kaminima ukrašenima ležećim ženskim figurama,a iz salona se izlazilo na terasu.Vila je s vremenom dograđivana,a 1886. Whitehead upućuje Gradskom magistratu molbu za dogradnju ureda za službenike i prostorije za crtanje i konstrukciju.Projekt dogradnje iz 1886. potpisao je Enrico Biliscoka.
Godine 1890. u neposrednoj blizini vile Whitehead (J.Vlahovića 14),grof Hoyos koji je do tad živio u Casi Rossi,podiže vilu Hoyos.
Prema oporuci sastavljenoj 4.12.1901. u Beču,grof Hoyos određuje da se njegova vila u Rijeci,zajedno s okolnim zemljištem proda u slučaju kakve povoljne ponude.

Irvin Lukežić,La Bilancia,Arhitektura historicizma u Rijeci.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#16  PostPostao/la Adamić » 28.3.2013, 21:51

Kont odlični podaci za razmišljanje i upotpunjavanje znanja. :gore

Ovo bi bila stara Casa Rossa. Vidite i sama da je crvena.
28-3-2013- 21-13-41.jpg
28-3-2013- 21-13-41.jpg (53.97 KiB) Pogledano 9913 puta

A zgrada od Obuće bi trebala biti vila Radio. Izgrađena 1920. godine, naručitelj je Gastone Radio; autor projekta ing. Giovanni Maria Curet. Dokumentacija u DAR, JU-51, 21/1920. Arhitektura historicizma u Rijeci, Rijeka, 2004., str. 630-631.
Trebalo bi potvrditi tu činjenicu.

nikola napisao:
Adamić napisao:A vidiš vezano za ove tvoje zadnje slike, gdje su vrata i tunel u knjizi "Riječki torpedo" stoji da se 1885. obitelj Whitehead u Rijeci seli u novu "crvenu vilu", sagrađenu izvan tvorničkog kruga. U starom domu unutar tvornice stanuju Hoyosovi. Da bi kuće bile povezane i tako nesmetano komunicirale, grade podzemni tunel ispod ceste za Opatiju. :idea:

E to je to!!!
A ako sam dobro shvatio, u taj stari dom gdje su kasnije stanovali Hoyosovi, prije su bili Whiteheadovi, a to je ta zgrada koju sam uslikao i obišao. :čitati:

IMG_6963.jpg
Jože Vlahovića 12
IMG_6963.jpg (260.07 KiB) Pogledano 9913 puta

Nova crvena vila je ova , vide se i obrisi stare original boje.

Dakle 1885. obitelj Whitehead seli u ovu novu crvenu zgradu Jože Vlahovića 12 i spajaju se tunelima sa starom crvenom kućom u kojoj je živio Hoyos. Tuneli idu preko ceste do reprezentativne velike vile (1878) koju je nikola detaljno poslikao.

Više o torpedu,Whiteheadovima... pogledajte u slijedećoj temi:
Torpedo - riječki izum
viewtopic.php?f=86&t=2225&start=0

Kont
Libvrnia
Libvrnia

Teme: 1

Post broj:#17  PostPostao/la Kont » 29.3.2013, 01:14

Po opisu izgleda i lokacije,ovo bi trebala biti "Casa Rossa" u koju su Whiteheadovi uselili 1858.godine:
casarossa.jpg
casarossa.jpg (47.09 KiB) Pogledano 9870 puta

Problem je to što te zgrade nema na starim nacrtima,čak niti na onome iz 1934 i 1935.
Druga zanimljivost koja mi je zapela za oko je ova:
torpedo1935.jpg
torpedo1935.jpg (98.9 KiB) Pogledano 9870 puta

Tunel ispod ceste koji povezuje Crvenu vilu i novu Whiteheadovu vilu?
I za kraj (ili početak),da li je ovo možda glavni ulaz u "Stabilimento tecnico fiumano"?
copy20of20pb200076.jpg
copy20of20pb200076.jpg (140.67 KiB) Pogledano 9870 puta

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 8

Post broj:#18  PostPostao/la kobler » 29.3.2013, 09:38

Da, to je bio ulaz.

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#19  PostPostao/la nikola » 29.3.2013, 11:28

Kont napisao:Po opisu izgleda i lokacije,ovo bi trebala biti "Casa Rossa" u koju su Whiteheadovi uselili 1858.godine:
Slika
...

Dok tvornica nije propala, ta zgrada je bila ambulanta za radnike firme.

nažalost samo sam je po boku uslikao...

img2340custom.jpg
img2340custom.jpg (106.9 KiB) Pogledano 9869 puta

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#20  PostPostao/la Adamić » 29.3.2013, 14:47

Stara "Casa Rossa"
IMG_6944.jpg
IMG_6944.jpg (245.75 KiB) Pogledano 9870 puta