Za kraj 2011 kao šlag na kraju organiziran je LPR posjet gradskoj uri, koju smo zbog limitiranog broja ljudi morali izvesti ovako kako je ispalo. Nisam organizator, zato nemojte mene prozivati, niti ću vam reći tko je bio, uostalom ne zamarajte se time. Samo mogu reći u planu je još takvih akcija.
San svakog Riječanina je zaviriti u jedan od najvećih simbola našeg grada koji je mnogo toga prošao i "nagledao". To je događaj kojeg smo planirali duže vrijeme. Zato mi je čast što sam mogao biti tamo, jer zasad su samo rijetki tamo kročili.
Krenimo malo kroz vremeplov prije fotki.
Nad ulazom u svaki utvrđeni grad bio je satni toranj. Rijeka je do pred kraj 18. stoljeća bila opasana bedemima, unutar kojih se odvijao cjelokupni javni, kulturni i privredni gradski život. U Rijeku se ulazilo ispod "Vrata od mora" i "Gornjih vrata", do kojih se dolazilo preko drvenog mosta iznad rova napunjenog vodom. U 17. stoljeću toranj je povišen, a na njega je postavljen sat, te se udomaćio naziv Satni toranj, Torre d` orologio.

Dvoglavi orao je na vrhu tornja.

1919. mu režu jednu glavu i tako postaje talijanski jednoglavi orao i ostaje sve do 1948. kad ga komunističke vlasti miču sa kupole. Fiume se slavenizira i postaje Rijeka.
I danas čak postoje protivljenja aktualne gradske vlasti protiv riječkih simbola, iz samo njima poznatih razloga protiv su da se vrati dvoglavi orao na gradsku uru gdje se je nalazio i prije a o riječkoj povijesnoj zastavi karmin-zlatno-kobalt plava koja je bila u uporabi od 1848.-1947.da ne pričamo.

Svakog Riječanina koji voli svoj grad, ovakav pristup odnosno zanemarivanje i ignoriranje identiteta, povijesti i tradicije mora zaboljeti i zasmetati no vratimo se mi na temu.

Slikano iz novootvorenog kafića Sky bar.

Zavirimo malo u unutrašnjost gradske ure.

------------------------------------------------------------------------
Možete i prolistati već neke teme koje imamo i saznati nešto više jer pisali smo mnogo o tome.
Gradska ura (vrlo stručno objašnjeno, no sad smo i mi zavirili tu)
viewtopic.php?f=76&t=806
Sat na gradskom tornju (putopis)
viewtopic.php?f=55&t=957
Skulptura riječkog orla (sve o dvoglavom orlu)
viewtopic.php?f=29&t=244&start=0