Krenuo sam starim putem, koji je nekada (a i danas) spajao ta dva brda, odnosno Pehlin i Rujevicu sa Škurinjem i cestom prema Tibljašima i Stuparima.
Tako sam počeo ispod Getroa, prešao kameni most i začas se našao na starom putu kojim se i danas može vozilom proći od početka do kraja. Sjećam se prije 30-ak godina, kada sam se doselio u NN Škurinje, vrlo često su se znali vidjeti automobili koji su se kretali tim putem, a onda sve rjeđe i rjeđe.
Kako je put napravljen na vrlo strmom terenu, kameni zid je stalno prisutan i čuva od odrona. Iako je danas osim samog puta sve obraslo može se razabrati taj kameni zid koji se nalazi pod nogama.

3
a kada si pod zidom, to izgleda ovako

ovaj detalj tenisice je moja oprema za hod po raznim terenima

Pogled puca na Škurinjsku dragu, ravan plato gdje se nalazi Getro, OŠ I.Zajca, crkvicu sv. Marije (dokument o razgraničenju iz 1554. g. navodi kako se od davnine pokraj ove crkvice održava godišnji sajam, a godine 1544. car je zabranjeno proštenje zbog čestih pograničnih fizičkih razračunavanja između građana Rijeke i Kastva, pod čijom se jurisdikcijom crkvica tada nalazila), a koja se spominje od 2. svibnja 1437. godine, Merkator, Konzum itd., a na drugoj strani naselje sa najjeftinijim metrom kvadratnim stambenog prostora u Rijeci.

I onda, koristeći svoje skromno znanje od prije, prosječnu inteligenciju homosapiensa i ono što sam naučio na ovom forumu, naiđem na ovo! Nekadašnji granični prijelaz! ! ! Vjerujem jedini koji je preostao!!!

Negdje na pola puta, nailazim na ovaj objekt, zapravo betonski stup na kojem su vidljive rupe od šarke za vrata ili kapiju. Uz njega na podu nalazi se dio na kojem je nekada bila rampa za dizanje i spuštanje. Tik tog stupa uz rub puta nalazim kamen sa otkinutim graničnim kamenom. Patrljak još viri. Sišao sam niže ne bi li ga pronašao, ali sve je obraslo i zaista je teško te sam se vratio na put.

dio gdje je na putu bila rampa

na betonskom stupu još stoji bodljikava žica

još jedna fotka ostatka graničnog kamena snimana ispod puta

strana Jugo granice

Dvadesetak metara više, na samoj cesti kamena granica označuje najvjerojatnije graničnu crtu, a još dvadesetak metara više nailazim na ovaj bunker. Gleda na dolinu i crkvicu na Škurinju. Malo više nalazi se ovaj kameni objekt za koji ne mogu reći da znam čemu je služio, ali ima puškarnice i djeluje mi kao neki obrambeni zid.
Na pola puta između Jugo granice i bunkera na putu je kamena oznaka, možda granična crta. Poviše se vidi bunker

mjesto ex graničog prijelaza

Slijedi talijanska strana, bunker i jedan kameni objekt poviše njega...