Lokalpatrioti Rijeka • Pogledaj temu - Kako sam otkrio granični prijelaz na Škurinju

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Kako sam otkrio granični prijelaz na Škurinju

Fotografije, zapažanja, dojmovi i razmišljanja o svemu što je putopisca zaokupilo tijekom obilaska nekog mjesta.
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 274

Kako sam otkrio granični prijelaz na Škurinju

Post broj:#1  PostPostao/la nikola » 13.1.2011, 20:24

Ničim izazvan, zapravo potaknut nedavnom temom o „žutoj kući“ kod Ekonomije na Škurinju, uputio sam se na susjednu stranu Škurinjske drage, na osojnu stranu brda gdje se nalaze Plase, Pehlin, Rujevica.

Slika

Krenuo sam starim putem, koji je nekada (a i danas) spajao ta dva brda, odnosno Pehlin i Rujevicu sa Škurinjem i cestom prema Tibljašima i Stuparima.
Tako sam počeo ispod Getroa, prešao kameni most i začas se našao na starom putu kojim se i danas može vozilom proći od početka do kraja. Sjećam se prije 30-ak godina, kada sam se doselio u NN Škurinje, vrlo često su se znali vidjeti automobili koji su se kretali tim putem, a onda sve rjeđe i rjeđe.
Kako je put napravljen na vrlo strmom terenu, kameni zid je stalno prisutan i čuva od odrona. Iako je danas osim samog puta sve obraslo može se razabrati taj kameni zid koji se nalazi pod nogama.

Slika
3
a kada si pod zidom, to izgleda ovako
Slika

ovaj detalj tenisice je moja oprema za hod po raznim terenima :lol:
Slika

Pogled puca na Škurinjsku dragu, ravan plato gdje se nalazi Getro, OŠ I.Zajca, crkvicu sv. Marije (dokument o razgraničenju iz 1554. g. navodi kako se od davnine pokraj ove crkvice održava godišnji sajam, a godine 1544. car je zabranjeno proštenje zbog čestih pograničnih fizičkih razračunavanja između građana Rijeke i Kastva, pod čijom se jurisdikcijom crkvica tada nalazila), a koja se spominje od 2. svibnja 1437. godine, Merkator, Konzum itd., a na drugoj strani naselje sa najjeftinijim metrom kvadratnim stambenog prostora u Rijeci.

Slika

Slika

Slika

I onda, koristeći svoje skromno znanje od prije, prosječnu inteligenciju homosapiensa i ono što sam naučio na ovom forumu, naiđem na ovo! Nekadašnji granični prijelaz! ! ! Vjerujem jedini koji je preostao!!!

Slika

Negdje na pola puta, nailazim na ovaj objekt, zapravo betonski stup na kojem su vidljive rupe od šarke za vrata ili kapiju. Uz njega na podu nalazi se dio na kojem je nekada bila rampa za dizanje i spuštanje. Tik tog stupa uz rub puta nalazim kamen sa otkinutim graničnim kamenom. Patrljak još viri. Sišao sam niže ne bi li ga pronašao, ali sve je obraslo i zaista je teško te sam se vratio na put.

Slika

Slika

dio gdje je na putu bila rampa

Slika

na betonskom stupu još stoji bodljikava žica

Slika

još jedna fotka ostatka graničnog kamena snimana ispod puta

Slika

strana Jugo granice

Slika

Dvadesetak metara više, na samoj cesti kamena granica označuje najvjerojatnije graničnu crtu, a još dvadesetak metara više nailazim na ovaj bunker. Gleda na dolinu i crkvicu na Škurinju. Malo više nalazi se ovaj kameni objekt za koji ne mogu reći da znam čemu je služio, ali ima puškarnice i djeluje mi kao neki obrambeni zid.

Na pola puta između Jugo granice i bunkera na putu je kamena oznaka, možda granična crta. Poviše se vidi bunker

Slika

mjesto ex graničog prijelaza

Slika

Slijedi talijanska strana, bunker i jedan kameni objekt poviše njega...
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Re: Kako sam otkrio granični prijelaz na Škurinju

Post broj:#2  PostPostao/la nikola » 13.1.2011, 21:17

Da bude jasnije, slika sa opisom na tih 20-ak metara

Slika

Dakle, desetak metara od betonskog stupa na kojem još visi bodljikava žica, nasred puta postavljena je kamena "crta", po meni, granična crta
Slika

a onda još kojih desetak uzbrdo i stoji bunker koji gleda na Škurinjsku dragu.Eto nešto i za lappina. Tko zna da li on zna za taj bunker?

Slika

uzlaz u bunker

Slika

uz bunker iz trave izvadio sam i ovu metalnu šipku sa ušicama, moguće da je bila za razapinjanje bodljikave žice

Slika

bunker je propao i sav obrastao u zelenje

pogled iz bunkera

Slika

Slika

i onda još desetak metara i nailazi se na kameni zid (ne znam da li je zid ili neka građevina) sa otvorima i poprečnim zidovima

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

pogled kroz puškarnicu

Slika

zid sa druge strane

Slika

Slika

na ovoj se vidi bunker a niže dolje onaj betonski stup
Slika
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

gost

Post broj:#3  PostPostao/la gost » 13.1.2011, 21:25

o bože....nisam ni znala da ta cesta postoji

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 915

Post broj:#4  PostPostao/la Adamić » 13.1.2011, 22:40

: bravo3 lijepo te je bilo iz naslonjača pratiti :lol: :putopisac: :zastava:

Slika
Fotka za pet, mislim da ima oko 100 zgrada na tom području, tu mislim samo na one zgrade koji su u istom stilu ili fasadi izgrađene.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

gost

Post broj:#5  PostPostao/la gost » 14.1.2011, 07:00

:bravoveliki:

svaka čast ... CSI na lokalpatriotski način
bravo

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 8

Post broj:#6  PostPostao/la kobler » 14.1.2011, 08:42

nikola napisao:pogled kroz puškarnicu

Slika

Majstore, malo je previše ravno za puškarnice (morale bi se ljevkasto širiti prema van), a ako pogledaš drugu sliku i previše nisko - neće im pucat u potkoljenice, da ne rečen u neč drugo!

gost

Post broj:#7  PostPostao/la gost » 14.1.2011, 09:15

Svaka čast

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#8  PostPostao/la nikola » 14.1.2011, 10:20

kobler napisao:
nikola napisao:pogled kroz puškarnicu

Slika

Majstore, malo je previše ravno za puškarnice (morale bi se ljevkasto širiti prema van), a ako pogledaš drugu sliku i previše nisko - neće im pucat u potkoljenice, da ne rečen u neč drugo!

Otvori-vidilice postavljeni su na raznim pozicijama
Slika

i nisam siguran da to nije bio jedan kompleks, možda natkriven nad putom :ne znam:
Slika

ali od te pozicije teren se strmo spušta i gleda na usjek kojim je nekada tekao Škurinjski potok i slijevao se tamo na Brajdi u more
Slika

gost1

Post broj:#9  PostPostao/la gost1 » 14.1.2011, 12:22

Nadasve te premda zanimljivo!

:mrgreen:

Dugo, jaaako dugo nisam bio na toj lokaciji, a kad sam bio prije, onda sam iz nekog razloga smatrao da je granični prijelaz bio kod onih zidova s rupama.
Tako da nisam znao za granični prijelaz na točnoj lokaciji, vrlo vrijedan pronalazak.

U međuvremenu, negdje sam vidio sliku tog bunkera uz cesticu, ali opet ga nikad nisam vidio "uživo".

Ona struktura s rupama bi mogla npr. biti i protutenkovska prepreka...

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#10  PostPostao/la nikola » 14.1.2011, 14:26

lappino napisao:Nadasve te premda zanimljivo!

:mrgreen:

Dugo, jaaako dugo nisam bio na toj lokaciji, a kad sam bio prije, onda sam iz nekog razloga smatrao da je granični prijelaz bio kod onih zidova s rupama.
Tako da nisam znao za granični prijelaz na točnoj lokaciji, vrlo vrijedan pronalazak.

U međuvremenu, negdje sam vidio sliku tog bunkera uz cesticu, ali opet ga nikad nisam vidio "uživo".

Ona struktura s rupama bi mogla npr. biti i protutenkovska prepreka...

I meni je jedna od pomisli bila da se u te rupe zabiju grede koje priječe prolazak. Zanimljjivo, zar ne?

elvis

Post broj:#11  PostPostao/la elvis » 14.1.2011, 16:11

Još pogleda s te lokacije, ali u ljetno doba:-)
Slika

Slika

Kile
Gost
Gost

Post broj:#12  PostPostao/la Kile » 23.5.2016, 10:28

Fascinantno!

Vrati se na: Putopisi