Zvir, kao najbolji izvor čija voda zadovoljava vodoopskrbu pitkom, sanitarnom, tehnološkom i protupožarnom vodom oko 190.000 stanovnika bivše općine Rijeka (sada gradovi: RIJEKA, BAKAR, KASTAV, KRALJEVICA i općine: ČAVLE, JELENJE, KLANA, KOSTRENA i VIŠKOVO). Riječkom vodom snabdijevaju se i naselja izvan područja bivše općine Rijeka: JADRANOVO i DRIVENIK (vodoopskrbni sustav Žrnovica – Novi Vinodolski) te OPATIJA - KD Komunalac. Sveukupna pokrivenost vodoopskrbom je oko 300.000 stanovnika i turista u ljetnim mjesecima s maksimalnom dnevnom potrošnjom do 120.000 m3 vode.
Ulaz
Prolaz za sam izvor koji je pokriven danas staklenom kupolom koja je prvobitno zamišljena drvenom.
koji nam je strpljivo objašnjavao sve što nas je zanimalo i koji nas je mnogočemu naučio. Mislim da je važan segment bio prva kontrolna soba Zvira (slika ispod), u kojem se kontrolira kvaliteta vode na izvorištu, količina i kvaliteta prepumpane vode, stanje u kojem su pumpe, napajanje elektromotora i još mnogo stvari, a među hrpom slika propustila sam i to prezentirati.