Lokalpatrioti Rijeka • Pogledaj temu - Tal. bataljun na području Cosala/Belvedere (Krvavi Božić)

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Tal. bataljun na području Cosala/Belvedere (Krvavi Božić)

Prije svega dobrodošli na forum. U ovoj rubrici Vi pitate a mi, članovi foruma odgovaramo. Ako imate kakvo pitanje, koje ima veze s Rijekom i našim krajem, slobodno ga postavite. Stojimo svima na usluzi !
Za postavit pitanje trebate se registrirat, što je vrlo brz i jednostavan postupak u koji ćete se i sami uvjeriti.
Postavite pitanje i pretplatite se na odgovor.
Pogledajte RIJEŠENA i NERIJEŠENA pitanja.
Pravila foruma
Što bolje opišete naslov i vaše pitanje, to je veća vjerojatnost i da ćete prije dobiti odgovor. Vi kao autor pitanja možete označiti temu "NERIJEŠENO" ili "RIJEŠENO". Obavezno prilikom pisanja pitanja postavite opciju na NERIJEŠENO, s time će se vaše pitanje, prikazati u listi neriješenih pitanja, što još više povećava odgovor. Pretplatite se na temu, opcija je pri dnu svake teme. Ne stavljajte slike s drugih poslužitelja za pohranu sliku, koristite našu opciju za umetanje privitaka .
Hvala Vam na pitanju i nadamo se, da ćete što prije dobiti odgovor na vaše pitanje i biti zadovoljni s njime. Ukoliko ste dobili traženi odgovor, označite temu kao "RIJEŠENO".
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 274

Tal. bataljun na području Cosala/Belvedere (Krvavi Božić)

Post broj:#1  PostPostao/la nikola » 2.11.2009, 14:32

Adamić: rasprava o fotografiji tal. bataljuna smještenom na području Kozale - Beveder u temi "Krvavi Božić" 1920.24-30.prosinac" premještena je ovdje.

Slika

Adamić napisao:To bi moglo biti ovdje ..neki elementi se poklapaju

kozala 1-1.jpg
kozala 1-1.jpg (256.13 KiB) Pogledano 10026 puta

...kod marketa Kozala je snimljeno a ova kuca se nalazi gdje je ona grbava uzbrdica

Ista kuća drugi kut, snimano sa dna današnje kockaste ulice.Tridesetih godina slikano, ulici je naziv Via Montuosa.
Krasna slika, puno djece i žena!Muškarci su radili a žene bile doma i čuvale djecu. :zastava:
Slika
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 915

Re: "Krvavi Božić"

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 2.11.2009, 15:29

Predivna fotka ! Ulica još nema kocke . Grbava ulica tako je zovemo.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 4.11.2009, 12:53

Idem malo do te zgrade pa da rijesimo fotku. Slike slijede uskoro...

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#4  PostPostao/la Adamić » 4.11.2009, 17:44

Slika

4-2.jpg
4-2.jpg (75.3 KiB) Pogledano 10022 puta

Po mojem misljenju to bi bilo ovdje kod ovih garaža preko puta crkve sv. Romulada i Svih svetih.

ali opet nisam toliko siguran jer mi se neki elementi ne poklapaju :ne znam:

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#5  PostPostao/la Adamić » 4.11.2009, 17:54

.... snimano ispred ulaza zgrade ,pogledajte malo ovu bijelu crtu ,ista je kao i na staroj slici ali se je zgrada jako promijenila nije ni cudno nakon toliko godina.

Slika

Ova bijela pruga išla je oko cijele kuce ali je na nekim dijelovima danas skinuta.

Sta vi kažete?

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#6  PostPostao/la Adamić » 4.11.2009, 18:01

Slikano ispred kuce ispred necijeg dvorista

Slika

Slika

-------------------------------------------------------------------------
Slika

Malo sam prostudirao ovu fotku ,moj konačan odgovor je da je to ova zgrada iznad marketa Kozala ali nisam 100 % siguran jer su stvari koje su dodane i maknute totalno izmijenila vizuru zgrade. Dodano je novo jedno pročelje zgradi, maknuti su prozori.
Ne vidim gdje bi drugdje bila ta ta lokacija jer dobro poznajem svaki kutak Kozale i Belvedera.

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#7  PostPostao/la nikola » 4.11.2009, 18:19

Slika prikazuje (opisuje) kako se hrani vojska.Obranu na liniji fronte Kozala Belveder drži topništvo drugug bataljuna.
A i vidi se kako onaj u sredini drži kantu (ma što kantu, bujol čovječe)punu pašte, a onaj do njega jede paštu.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 8

Post broj:#8  PostPostao/la kobler » 25.10.2010, 14:27

Adamić napisao:Ako znaš , ova slika me najviše muči na forumu a ne znamo joj rješenje. Možda je to slikano preko puta crkve sv.Romualda na Kozali ? Vidi malo pa ako ti baca na nešto napiši...

Slika

E, sad ovi dječaci... Ali, prvo malo "čiči": ona dva krajnja lijeva su alpinci. Poznaš ih po karakterističnim sivim kapama s malim perom.

Što se mjesta tiče, ja bih bio skloniji tzv. rasputnici između Belvedera i Kozale. Odnosno: kad ulica naglo od tržnice na Belvederu skrene put Kozale, tamo sastane Baštijanovu (trgovina špina i sl.), i opet skrene put radio-stanice na Kozali. Eh, baš taj vrh Baštijanove, tamo gdje se Trinajstićeva ulijeva u nju, pa gledajući prema tržnici - to je to, rekao bih.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Re: Tal. bataljun na području Cosala/Belvedere (Krvavi Božić)

Post broj:#9  PostPostao/la Adamić » 4.11.2010, 20:26

Evo novih mogućih lokacija.... ima li tko kakvih ideja gdje bi to moglo biti...?

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#10  PostPostao/la Adamić » 27.7.2011, 22:18

Slika

kozala 10-2.jpg
kozala 10-2.jpg (133.13 KiB) Pogledano 10024 puta

a ovdje?

gost1

Post broj:#11  PostPostao/la gost1 » 28.7.2011, 01:09

Oko sokolovo!

Zadnja je lokacija perfektno pogođena! :bravoveliki:

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#12  PostPostao/la Adamić » 28.7.2011, 02:13

Slika

Pomoću posebnog LPR alata , dolazim do riječi koje su pisale na užetu. :pušiti:

fiumelibera2.jpg
fiumelibera2.jpg (147.24 KiB) Pogledano 10052 puta

Kako me Zokxy naučio za W , piše VIVA FIUME LIBERA ! ;) :pozdrav:

gost

Post broj:#13  PostPostao/la gost » 28.7.2011, 21:03

Mene još uvijek fascinira izgled boja riječke zastave na CB fotografijama :shock:

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#14  PostPostao/la nikola » 28.7.2011, 21:22

FiumeRi napisao:Mene još uvijek fascinira izgled boja riječke zastave na CB fotografijama :shock:

Znači nisam jedini kojeg to muči. Gledam pa ne vjerujem. Skroz mi je čudno, a desno na jednom prozoru ima mala zastava sa "dobrim" bojama. : lud

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#15  PostPostao/la Adamić » 14.8.2011, 15:19

Ovu fotku nikako da riješimo? :ne znam: : lud

Slika

ulica 15-2.jpg
ulica 15-2.jpg (215.57 KiB) Pogledano 10056 puta

Iz smjera sata nije.

gost

Post broj:#16  PostPostao/la gost » 21.9.2011, 17:50

Adamić napisao:Slikano ispred kuce ispred necijeg dvorista

Malo sam prostudirao ovu fotku ,moj konačan odgovor je da je to ova zgrada iznad marketa Kozala ali nisam 100 % siguran jer su stvari koje su dodane i maknute totalno izmijenila vizuru zgrade. Dodano je novo jedno pročelje zgradi, maknuti su prozori.
Ne vidim gdje bi drugdje bila ta ta lokacija jer dobro poznajem svaki kutak Kozale i Belvedera.

Dragi moji, bojim se kako ću vas razočarati oko ove lokacije! Premda sam vam se pridružio tek nedavno, ovu sam fotku prežvakavao već duuugo. Vrlo sam pažljivo : čitam prostudirao vaše analize, pa danas (s fotićem :slikanje: , a kako drugačije) pošao na teren koji (uzgred budi rečeno) dobro poznajem.
Bez rezultata.
Baš kao i svi moji i vaši dosadašnji pokušaji (respect članovima za evidentno uložen veliki trud i analize).
Zašto mislim tako:
Naprosto zato jer je riječ o dosta precizno definiranoj višekatnici:
1. Bez balkona (sumnjam da bi se na tako staroj zgradi itko pokušao igrati s nadogradnjom istih, posebno ako u obzir uzmemo u kakvom su stanju održavanja ostale zgrade u kvartu iz tog perioda).
2. Sa bočne strane 4 prozora u nizu, po čitavoj visini - ravne fasade.
3. Sa prednje strane 5 prozora u nizu, po čitavoj visini - ravne fasade.
Takvog objekta naprosto - nema! Ove zgrade koje su vas asocirale na istu konstrukcijski su bitno drukčije izgrađene. Najčešće su duže od 5 prozora u nizu (ako su široke 4 prozora), s balkonima, neravne fasade, drukčijeg rasporeda dimnjaka...
Zaključak:
Bojim se da tražimo zgradu koje naprosto - više nema! Srušena, kao i mnoge druge. Na njenom je mjestu danas vrlo vjerojatno neka novija zgrada (proteklo je gotovo 90 godina, zar ne?), pa je svaki naš daljnji trud - uzaludan. Ako se u potragu za lokacijom ne uključi član obitelji nekog soldata s fotke (koji bi po predaji mogao znati mjesto), mislim da će lokacija ostati vječna enigma!
Eto, to bi bilo moje skromno mišljenje!
Idemo mi tražiti ono što je još "na nogama" iz tog i starijeg perioda!
Zdravi mi i veseli bili!

medo90
Quarnero
Quarnero

Teme: 5

Post broj:#17  PostPostao/la medo90 » 21.9.2011, 22:43

Ja danima nosim sa sobom tu sliku, i svaki dan gledam te zgrade na isti način kao i Dragutin: četiri prozora sa pet prozora, prizemlje + 3 kata. Nema je nigdje. Osim toga, raskršće na ravnom terenu, takvih je malo i na Belvederu i na Kozali. Prije sam mislila da je to ispod marketa na Kozali gdje se spajaju Trinajstićeva sa Brajšinom, a ta zgrada da je na spoju Brajšine i Baštijanove, ali ne.
I dalje je slika samnom u autu, ali sve mi se čini da je zgrada nestala u vihoru 20. stoljeća.
Šegrtica

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#18  PostPostao/la Adamić » 21.9.2011, 22:50

Da nam je još neka slika iz tog razdoblja riješila bi nam misteriju. Pričekajmo, možda neka fotografija izleti s te lokacije i ukaže nam rješenje.

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#19  PostPostao/la nikola » 22.9.2011, 09:02

Pazi, Kozala-Belvedere je pozicija koja stoji na slici. Dio za koji smo mi zapeli, nije se mijenjao kroz 80-90 godina, bar ne u tolikoj mjeri da se ne može raspoznati. Ostaje pravac današnjeg marketa na Kozali, kao i pozicija oko groblja. Mi zapeli samo na glavnu ulicu, a trebalo bi malo proći okolo. Sjetite se samo osnovne škole koja je sada stambena zgrada- Pa ne bi je prepoznao ni tata. Dakle, što bi rekli koblerovi ex sugrađani, nema predaje! Ili po naški, krepat, ma ne molat!

gost

Post broj:#20  PostPostao/la gost » 22.9.2011, 09:18

nikola napisao:Pazi, Kozala-Belvedere je pozicija koja stoji na slici. Dio za koji smo mi zapeli, nije se mijenjao kroz 80-90 godina, bar ne u tolikoj mjeri da se ne može raspoznati. Ostaje pravac današnjeg marketa na Kozali, kao i pozicija oko groblja. Mi zapeli samo na glavnu ulicu, a trebalo bi malo proći okolo. Sjetite se samo osnovne škole koja je sada stambena zgrada- Pa ne bi je prepoznao ni tata. Dakle, što bi rekli koblerovi ex sugrađani, nema predaje! Ili po naški, krepat, ma ne molat!

stara škola Belveder mislim da je srušena i na njenom je mjestu niknula nova zgrada....

a meni ovo baca na lokaciju odmah ispod marketa, pogled prema Brajšinoj ulici....ali nisam uspjela provjerit, a vjerujem da je već dosta vas to pregledavalo.
Slika
to bi bila ta pozicija
mislim da je jedina zgrada koja je novoniknula tamo ona peterokatnica ispod marketa i sam market.

sjećam se gradnje marketa-bili su iskopali grobnice na toj poziciji tijekom iskopa temelja za market. cijelo to područje imalo je nekoliko starih groblja ... to piše i u Vježbanju života....bilo ih je i na Kalvariji. tamo su pak kosti našli kad su gradili vrtić ex Marženka Žurga....

Sljedeće

Vrati se na: Pitanja i odgovori