Lokalpatrioti Rijeka • Pogledaj temu - Zgrada na Preluci

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Zgrada na Preluci

Prije svega dobrodošli na forum. U ovoj rubrici Vi pitate a mi, članovi foruma odgovaramo. Ako imate kakvo pitanje, koje ima veze s Rijekom i našim krajem, slobodno ga postavite. Stojimo svima na usluzi !
Za postavit pitanje trebate se registrirat, što je vrlo brz i jednostavan postupak u koji ćete se i sami uvjeriti.
Postavite pitanje i pretplatite se na odgovor.
Pogledajte RIJEŠENA i NERIJEŠENA pitanja.
Pravila foruma
Što bolje opišete naslov i vaše pitanje, to je veća vjerojatnost i da ćete prije dobiti odgovor. Vi kao autor pitanja možete označiti temu "NERIJEŠENO" ili "RIJEŠENO". Obavezno prilikom pisanja pitanja postavite opciju na NERIJEŠENO, s time će se vaše pitanje, prikazati u listi neriješenih pitanja, što još više povećava odgovor. Pretplatite se na temu, opcija je pri dnu svake teme. Ne stavljajte slike s drugih poslužitelja za pohranu sliku, koristite našu opciju za umetanje privitaka .
Hvala Vam na pitanju i nadamo se, da ćete što prije dobiti odgovor na vaše pitanje i biti zadovoljni s njime. Ukoliko ste dobili traženi odgovor, označite temu kao "RIJEŠENO".
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 274

Zgrada na Preluci

Post broj:#1  PostPostao/la nikola » 6.2.2012, 10:54

jazbac napisao:...
Ucrtana je danas obnovljena zgrada (a dugi niz godina ruševina i ruglo). Pokušao sam doći do podataka o povijesti te zgrade, ali sam uspio doznati samo sljedeće:
Postoji mogućnost da je zgrada podignuta na temeljima nekadašnjeg samostana koji se tu navodno nalazio, a u vrijeme exploatacije kamena za nasipavanje riječke luke to je bila upravna zgrada. U vrijeme I. svjetskog rata (ili nešto kasnije) zgrada je služila kao vojarna. Tko ju je, kada i zašto srušio???
Možda je nekome na forumu taj podatak poznat!?

ribarska kucica Preluk.jpg

Slika s početka 20. stoljeća

Radi se o zgradi na Preluci koja svojom veličinom plijeni pažnju. Kako jazbac govori, ima li koji podatak o toj zgradi koja je bila samostan (čiji?) i vojarna?
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 915

Re: Zgrada na Preluci

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 6.2.2012, 11:14

Fotogradija je predivna. :srce Budem li naletio na koji podatak vezan za onu zgradu iznad napišem ovdje.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

jazbac
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !

Teme: 7

Post broj:#3  PostPostao/la jazbac » 6.2.2012, 11:20

Hvala Nikola na otvaranju teme. Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama riještiti sva otvorena pitanja :pozdrav:
Idem malo pronjuškat po mojoj arhivi :čitati: :čitati: :čitati:

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#4  PostPostao/la nikola » 6.2.2012, 12:26

Meni djeluje kao da je najmanje jednom nadograđivana. Mora da je prvotno bila manja jer toliki samostan, orka pipa, kao da je u Vatikanu!
Hm, možda kobler...kigor je z Bivija, on je nešto spominjao samostane i granicu Rijeka-Kastav...možda on? Javit će se, samo neka pročitaju.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

gost

Post broj:#5  PostPostao/la gost » 6.2.2012, 12:46

Tu su zgradu sada kupili neki Talijani, koji su je dali na preuređivanje firmi Klana Gradnja. Radovi su stali jer su .... :ne znam: ... pa su sad na sudu. Svakako ću ih pitati, ali, oni nisu odavde, pa sumnjam da im je interesantna povijest našeg kraja.

kigor

Post broj:#6  PostPostao/la kigor » 6.2.2012, 19:37

Samostan?!? Iskreno prvi glas. Ja sam spominjao samostane na Turnju te u Marceljevoj dragi. No o njima i danas jos ni traga.
Da je bio i na Preluku lako moguce. No najkasnije u 19 stoljecu. Prvi susjed mu je bio poslje "odlagaliste" otpada, poslje poznat kao Milde Sorte.
Inace samo sada zimi se dosta dobro vidi cesta koja je nekad spajala Preluk sa Matuljima. I zavrsavala bas kod te kuce. I danas bi mogli ici auti da nije napravljen nova izmedu Pavlovca i Voloska, tj Opatiski zavoj.
Ako netko bude htio prosetati nek se javi pa ga vodim :)

kigor

Post broj:#7  PostPostao/la kigor » 6.2.2012, 19:37

E da sutra dodam i malo fotki od prije nekoliko dana

jazbac

Post broj:#8  PostPostao/la jazbac » 7.2.2012, 08:08

Evo što sam ja o Preluku našao u knjizi
Giovanni Kobler
PRILOZI ZA POVIJEST LIBURNIJSKOG GRADA RIJEKE
knjiga druga (od 9 koliko ih je trebalo bit, a na žalost, izašle su samo 3)
Nakladnik Preluk, Opatija, 1995.
Urednik: Goran Moravček

kobler.jpg

U navedenoj knjizi spominje se i Žalba iz 1579. godine Vladi protiv kastavske općine od strane samostana Sv. Jakova zbog preotimanja prava nadležeštva nad izlovom tuna.

jazbac

Post broj:#9  PostPostao/la jazbac » 7.2.2012, 08:31

Još jedna slika s početka 20. stoljeća na koj se vidi da u spomenutoj kući netko živi odnosno da je u nekakvoj funkciji.

ribarskakucica3 Preluka rijeka.jpg

Još uvijek ne postoji sadašnja cesta već se promet odvija starom (sada zapuštenom) koja ide ravno uzbrdo prema "Bergeru". Prelučka kava je, očito, iskopana u sadašnjim gabaritima, što znači da su iskopi završili.
O prelučkoj kavi piše i Franjo Matetić u svom romanu - kronisteriji "Moja nona Tonka". Njegov nono bio je kopač u kavi na Kantridi gdje je sada nogometno igralište i on je tamo od ponedjeljka do subote spavao u nekakvim barakama. Njegovi sumještani koji su bili "kavadori" u Preluku nisu boravili (noćili) u Preluku već su svaki dan pješačili od Zvoneće u Preluk (cca 8 km) i nazad. naravno da je bilo angažirano i radnika koji su boravili u Preluku. Ne vjerujem da su njihovi uvjeti smještaja bili bolji od barake što znači da su u zgradi stanovali malo veći šefovi ?!

Na svim fotografijama snimljenim nakon 2. svj. rata vidi se da je dio zgrade srušen dok je dio (manji) u stambenoj funkciji. Zašto je srušen samo dio zgrade i kada?

panoramaberger4.jpg

Na slici iz 50.-tih godina vidi se da na zgradi nema krova

kigor

Post broj:#10  PostPostao/la kigor » 7.2.2012, 09:16

Evo i moje fotografije. Slikane 16.1.2012

Sama zgrada:
Preluka zgrada1.jpg
Preluka zgrada1.jpg (169.71 KiB) Pogledano 31808 puta

i put koji je vodio do Kastva. Sada konacno ponovo otvoren
Preluka zgrada.jpg
Preluka zgrada.jpg (210.89 KiB) Pogledano 31808 puta

Odmah uz njega, isla je i precica prema Pavlovcu. Svakako ne za one koji pate od vrtoglavice jer ide uz sam rub kamenoloma. Isla jer nazalost kada su radili preuredenje ove kuce su je unistili, tj ocjekli pocetni dio.

Dodao bi da je ova kuca dugo bila i vinarija. Barem su mi tako ispricali. Kako su tu dugo godina donosili vino sa otoka i drugdje.

Benedektinci nam se svugdje pojavjuju. Da mi je naci nekog experta u toj tematici pa da rjesi sve ove dilema. No koliko vidim u Rijeci i okolici nema vise benedektinaca.

kigor

Post broj:#11  PostPostao/la kigor » 7.2.2012, 09:20

Bilo bi odlicno kada bi administratori prebacili i ostatak Jazbecovog posta oko ove zgrade i Preluka, pa da imamo kompletniju sliku u prvom postu. ;)

KarlaRi
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Teme: 1

Post broj:#12  PostPostao/la KarlaRi » 7.2.2012, 10:21

jazbac napisao:Evo što sam ja o Preluku našao u knjizi
Giovanni Kobler
PRILOZI ZA POVIJEST LIBURNIJSKOG GRADA RIJEKE
knjiga druga (od 9 koliko ih je trebalo bit, a na žalost, izašle su samo 3)
Nakladnik Preluk, Opatija, 1995.
Urednik: Goran Moravček

[/url]

U navedenoj knjizi spominje se i Žalba iz 1579. godine Vladi protiv kastavske općine od strane samostana Sv. Jakova zbog preotimanja prava nadležeštva nad izlovom tuna.

ovo se sve odnosi na crkvu sv. jakova u opatiji po kojoj je opatija i dobila ime.

kigor

Post broj:#13  PostPostao/la kigor » 7.2.2012, 12:44

KarlaRi ima kompletno pravo. No potvrde radi pitao sam i samog Moravcega koji mi je to potvrdio. Znaci ovaj text nema nikakve veze s Prelukom niti sa ovom zgradom.

jazbac

Post broj:#14  PostPostao/la jazbac » 11.2.2012, 18:28

Ja i dalje "kopam" po ovoj zgradi i evo najnovijih informacija do kojih sam došao:
Trojica (nije ni malo) sugovornika rekli su mi da su po njihovim saznanjima, a temeljem usmene predaje, u ovoj zgradi bio samostan u kojem su bile koludrice. Radi se o periodu pred stotinjak godina. Vezujući se na kigorov post u kojem kaže da ima informaciju da je tu prodavano vino teorija "drži vodu". Naime, na mnogo starih fotografija vidi se da su u pozadini zgrade brojni prezidi koji su mogli biti vinogradi, a nije nelogično da su koludrice bile te koje su održavale vinograde i proizvodile vino čijom su se prodajom uzdržavale. I dan danas se koludrice uzdržavaju svojim proizvodima. Tako npr. u Rabu koludrice (benediktinke) prodaju herbarije, a u Pagu peku i prodaju kolacice (nešto kao slatki dvopek).
Ali, ali, ali.....
Razgovarao sam i sa i Ivanom Mandićem (pranećak Matka Mandića, istarskog preporoditelja, člana slavnog trolista Mandić-Spinčić-Laginja) koji je 50-tih emigrirao u Ameriku i tu stekao priličan imetak. Kupio je stan u Trstu (zlu ne trebalo), izgradio kuću u Matuljima, a dio kapitala odlučio je investirati u obnovu ove "naše" zgrade u Preluku. I tu počinje ono ALI: ispričao mi je da je zgradu kupio od Grada Opatije! Tu leži veliki upitnik. Ako su koludrice bile u toj zgradi kako je ona došla u posjed Grada Opatije. Pa ne odriče se crkva tek tako svojih dobara!!!! Postoji mogućnost da im je to oduzeto, a što bi mogla potvrdit sljedeća priča koju sam doznao:
Nakon 2. svjetskog rata "Narodnooslobodilački odbor" (nekog mjesta ili kotara) dozvolio je da se ratni stradalnici namire sa građevinskim materijalom sa ove naše jadne zgrade. Nastao je opći stampedo i raspašoj i ljudi su navalili sa zgrade skinuti i odnijeti sve što je bilo vrijedno. Stradali su pri tom prozori, vrata, crijep, daske i grede, nakon čega je zgrada praktički ostala bez krova i u vrlo se brzo u kratko vrijeme urušila.
Još jedan moj sugovornik potvrdio mi je da je bio nazočan početku radova na obnovi zgrade i da je u zadnji čas zaustavio građevinski stroj da ne uništi klesano kameno korito koje je služilo kao sudoper i uspio ga odnijeti doma.
Idemo dalje.....

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#15  PostPostao/la Adamić » 14.2.2012, 01:53

Moram li reći , dobar posao jazbac, dobro iskopano. :gore

gost

Post broj:#16  PostPostao/la gost » 25.2.2012, 08:44

Jučer sam razgovarala sa glavnim izvođačem radova na toj kući, i potvrdio mi je da je bio samostan, i da su u podu našli podrum za vino ili hranu, naime, da mi je pukla ploča, i tako su otkrili hodnik i prostoriju. (popločenu manjim kockastim kamenom) Da su pitali Talijana što će s tim, no on da je rekao da mu to ne treba, i tako su nazad to zabetonirali.
Rekao je da će to sve sigurno znati teta .....zaboravih ime, koja drži kafić dole na plaži. Ona navodno da ima i slike :ne znam:

:pozdrav:

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#17  PostPostao/la nikola » 25.2.2012, 11:59

Eh i ne ući u podrum, vidjeti ima li bačva vina ili što sličnoga...ah ti talijani :roll:

gost

Post broj:#18  PostPostao/la gost » 25.2.2012, 13:40

nikola napisao:Eh i ne ući u podrum, vidjeti ima li bačva vina ili što sličnoga...ah ti talijani :roll:

Ušli su, ušao je taj s kojim sam razgovarala, kaže hodnik i na kraju prostorija "ne velikih dimenzija" popločana. Prazna, nema bačvi, ništa. Spominjao je i neki kamenolom. Imam ja jednog velečasnog s kojim sam na "ti" pa ću ga zvrc u ponedjeljak. Možda u biskupiji u knjižnici postoji kakva interesantna knjiga.

jazbac

Post broj:#19  PostPostao/la jazbac » 25.2.2012, 14:08

Jučer sam razgovarala sa glavnim izvođačem radova na toj kući, i potvrdio mi je da je bio samostan, i da su u podu našli podrum za vino ili hranu, naime, da mi je pukla ploča, i tako su otkrili hodnik i prostoriju. (popločenu manjim kockastim kamenom) Da su pitali Talijana što će s tim, no on da je rekao da mu to ne treba, i tako su nazad to zabetonirali.
Rekao je da će to sve sigurno znati teta .....zaboravih ime, koja drži kafić dole na plaži. Ona navodno da ima i slike :ne znam:

:pozdrav:

Teta se zove Silvana Modrić, a u crkvenim arhivima sigurno mora bit nešto ako je bio samostan.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#20  PostPostao/la Adamić » 25.2.2012, 16:12

Možda da potražite u Vatikanu tamo se čuvaju spisi, od kojih većina ima oznaku "Strogo povjerljivo". :lol:

Zanimljivo, trebalo bi tu tetu posjetiti.

Sljedeće

• Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Pitanja i odgovori