Post broj:#14
Postao/la jazbac » 11.2.2012, 18:28
Ja i dalje "kopam" po ovoj zgradi i evo najnovijih informacija do kojih sam došao:
Trojica (nije ni malo) sugovornika rekli su mi da su po njihovim saznanjima, a temeljem usmene predaje, u ovoj zgradi bio samostan u kojem su bile koludrice. Radi se o periodu pred stotinjak godina. Vezujući se na kigorov post u kojem kaže da ima informaciju da je tu prodavano vino teorija "drži vodu". Naime, na mnogo starih fotografija vidi se da su u pozadini zgrade brojni prezidi koji su mogli biti vinogradi, a nije nelogično da su koludrice bile te koje su održavale vinograde i proizvodile vino čijom su se prodajom uzdržavale. I dan danas se koludrice uzdržavaju svojim proizvodima. Tako npr. u Rabu koludrice (benediktinke) prodaju herbarije, a u Pagu peku i prodaju kolacice (nešto kao slatki dvopek).
Ali, ali, ali.....
Razgovarao sam i sa i Ivanom Mandićem (pranećak Matka Mandića, istarskog preporoditelja, člana slavnog trolista Mandić-Spinčić-Laginja) koji je 50-tih emigrirao u Ameriku i tu stekao priličan imetak. Kupio je stan u Trstu (zlu ne trebalo), izgradio kuću u Matuljima, a dio kapitala odlučio je investirati u obnovu ove "naše" zgrade u Preluku. I tu počinje ono ALI: ispričao mi je da je zgradu kupio od Grada Opatije! Tu leži veliki upitnik. Ako su koludrice bile u toj zgradi kako je ona došla u posjed Grada Opatije. Pa ne odriče se crkva tek tako svojih dobara!!!! Postoji mogućnost da im je to oduzeto, a što bi mogla potvrdit sljedeća priča koju sam doznao:
Nakon 2. svjetskog rata "Narodnooslobodilački odbor" (nekog mjesta ili kotara) dozvolio je da se ratni stradalnici namire sa građevinskim materijalom sa ove naše jadne zgrade. Nastao je opći stampedo i raspašoj i ljudi su navalili sa zgrade skinuti i odnijeti sve što je bilo vrijedno. Stradali su pri tom prozori, vrata, crijep, daske i grede, nakon čega je zgrada praktički ostala bez krova i u vrlo se brzo u kratko vrijeme urušila.
Još jedan moj sugovornik potvrdio mi je da je bio nazočan početku radova na obnovi zgrade i da je u zadnji čas zaustavio građevinski stroj da ne uništi klesano kameno korito koje je služilo kao sudoper i uspio ga odnijeti doma.
Idemo dalje.....