Lokalpatrioti Rijeka • Pogledaj temu - Nepoznate lokacije

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Nepoznate lokacije

Prije svega dobrodošli na forum. U ovoj rubrici Vi pitate a mi, članovi foruma odgovaramo. Ako imate kakvo pitanje, koje ima veze s Rijekom i našim krajem, slobodno ga postavite. Stojimo svima na usluzi !
Za postavit pitanje trebate se registrirat, što je vrlo brz i jednostavan postupak u koji ćete se i sami uvjeriti.
Postavite pitanje i pretplatite se na odgovor.
Pogledajte RIJEŠENA i NERIJEŠENA pitanja.
Pravila foruma
Što bolje opišete naslov i vaše pitanje, to je veća vjerojatnost i da ćete prije dobiti odgovor. Vi kao autor pitanja možete označiti temu "NERIJEŠENO" ili "RIJEŠENO". Obavezno prilikom pisanja pitanja postavite opciju na NERIJEŠENO, s time će se vaše pitanje, prikazati u listi neriješenih pitanja, što još više povećava odgovor. Pretplatite se na temu, opcija je pri dnu svake teme. Ne stavljajte slike s drugih poslužitelja za pohranu sliku, koristite našu opciju za umetanje privitaka .
Hvala Vam na pitanju i nadamo se, da ćete što prije dobiti odgovor na vaše pitanje i biti zadovoljni s njime. Ukoliko ste dobili traženi odgovor, označite temu kao "RIJEŠENO".
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 177

Re: Nepoznate lokacije

Post broj:#781  PostPostao/la Vežičanka » 24.4.2013, 13:42

Ovu sliku sam našla na Flickr kad sam se tek registrirala na ovaj forum. Onda sam zaključila da to nije Rijeka na slici ali nisam baš vidjela puno starih fotografija Rijeke do tada. Danas nakon mnogo pregledanih starih fotografija mislim isto.
Možda griješim?

Naslov fotografije je Somewhere in Fiume

somewhereinfiume.jpg
somewhereinfiume.jpg (77.82 KiB) Pogledano 7079 puta

http://www.flickr.com/photos/13035641@N00/432799260/

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 915

Post broj:#782  PostPostao/la Adamić » 24.4.2013, 13:48

Da, slika nije riješena, navodno je na Gomili gdje je bio kaštel. Jedini način je da prikupimo stare slike kaštela i tako otklonimo svaku sumnju.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

mora
ĆO !!!
ĆO !!!

Post broj:#783  PostPostao/la mora » 11.5.2013, 09:32

seas napisao:Zna li neko di se je nalazio ovaj dućan -štamparija G. Jerouscheg. Piše Via del Governo 22. Meni stoji da je to na Korzu, ali mislim da je krivo. Korzo je uvijek bilo Korzo a ne Via del Governo. Na početku mi je izgledalo kao bivši Hotel Royal (Karolina Riječka) i njegovo prizemlje, ali to nije to.

Slika

izgleda da je svima promaklo odgovoriti na ovaj post....to je zgrada Filodrammatice...
i da, taj dio je bio Via del Governo (što se na nekoliko mjesta na forumu spominje) sve dok se u njemu nalazila guvernerova palača....1897., nakon rušenja stare guvernerove palače i taj je dio ulice priključen nazivom Korzu i ostao (u svim varijantama naziva koji su uslijedili).... :pozdrav:

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 274

Post broj:#784  PostPostao/la nikola » 11.5.2013, 18:43

Valjda nam je promaklo ovo, ali mora ima pravo. Filodrammatica! Mora!!! :bravo: :bravo:
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

mora
ĆO !!!
ĆO !!!

Post broj:#785  PostPostao/la mora » 11.5.2013, 19:49

nikola napisao:Valjda nam je promaklo ovo, ali mora ima pravo. Filodrammatica! Mora!!! :bravo: :bravo:

malo sam pohvatala konce u svoj sili fantastičnih podataka ovdje :pozdrav:

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#786  PostPostao/la Vežičanka » 11.5.2013, 20:01

Meni još nije jasno. Slika
Našla sam ovu sliku Filodramatike na netu i nije mi jasno gdje su bili ti izlozi?

Filodramatika 793.jpg
Filodramatika 793.jpg (82.49 KiB) Pogledano 6989 puta

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#787  PostPostao/la nikola » 11.5.2013, 20:05

Vežica napisao:Meni još nije jasno. Slika
Našla sam ovu sliku Filodramatike na netu i nije mi jasno gdje su bili ti izlozi?

Točno ispod balkona Filodrammatice.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#788  PostPostao/la Vežičanka » 11.5.2013, 20:08

Znači montažno stavljeni da se mogu ukloniti poslije. Nisam znala da se to tako radilo.
Čini mi se da su bili dosta plitki jer ne strše nešto izvan fasade što se nazire s desne strane.

mora
ĆO !!!
ĆO !!!

Post broj:#789  PostPostao/la mora » 11.5.2013, 20:15

Vežica napisao:Znači montažno stavljeni da se mogu ukloniti poslije. Nisam znala da se to tako radilo.
Čini mi se da su bili dosta plitki jer ne strše nešto izvan fasade što se nazire s desne strane.

"dublji" su na dijelu koji se nalazi na portalima...na staroj fotki su 3 dublja izloga + ulaz u radnju, to je u otvorima s lukovima, između lukova su izlozi "plitki"...

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#790  PostPostao/la Vežičanka » 11.5.2013, 20:20

Zanimljiv sistem.
Znači tako se može i kod Karoline ukloniti, ostala bi gola fasada i ne bi se ni znalo da su bili?

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#791  PostPostao/la nikola » 11.5.2013, 20:22

Kod Karoline je riječ o metalnim okvirima, ali da ih se ukloni, ostala bi vjerojatno fasada ili bi je samo trebalo odraditi..i to je to!
Glede Karoline riječke i izloga, pogledajte ovo...
viewtopic.php?f=76&t=743&start=30

mora
ĆO !!!
ĆO !!!

Post broj:#792  PostPostao/la mora » 11.5.2013, 20:43

nikola napisao:Kod Karoline je riječ o metalnim okvirima, ali da ih se ukloni, ostala bi vjerojatno fasada ili bi je samo trebalo odraditi..i to je to!

hmmm?...bojim se da je kod Karoline malo složenije i da se ne radi samo o metalnim okvirima, već o metalnoj konstrukciji u prizemlju i mezzaninu jer je zgrada projektirana kao stambeno-poslovna s čistom namjerom da se poslovni dio i vizualno odvoji od ostatka zgrade...+ veliki stakleni otvori....bojim se da bi poprilično toga falilo da se okviri uklone :lol:

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#793  PostPostao/la nikola » 11.5.2013, 20:47

Kvragu da! Pa sad sam se sjetio metalnih stepenica koje vode na kat...da da, konstrukcija je totalno metalna. Mora, tenks na skretanju pozornosti na to... :gore

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#794  PostPostao/la Vežičanka » 11.5.2013, 20:48

I bolje da je tako kod Karoline. Da je sasvim montažno, bojim se da bi se davno našao netko da to makne, a baš su lijepi izlozi.

mora
ĆO !!!
ĆO !!!

Post broj:#795  PostPostao/la mora » 11.5.2013, 20:52

Vežica napisao:I bolje da je tako kod Karoline. Da je sasvim montažno, bojim se da bi se davno našao netko da to makne, a baš su lijepi izlozi.

Potpuno se slažem :gore

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#796  PostPostao/la Vežičanka » 12.5.2013, 10:44

nikola napisao:Kvragu da! Pa sad sam se sjetio metalnih stepenica koje vode na kat...da da, konstrukcija je totalno metalna. Mora, tenks na skretanju pozornosti na to... :gore

Ove stepenice koje su sada u Karolini nisu originalne. Prepravljene su.
Ja se sjećam originalnih stepenica u staroj Nami. (Za one mlađe to je bio dućan Narodni magazin u zgradi koja se sad naziva Karolina.)
Stare stepenice su bile strme, drvene i pomalo uske za jedan dućan.
Možda su imale metalnu strukturu, pa obložene drvom, to ne bih znala. Znam da su škripale kad se hodalo po njima.

mora
ĆO !!!
ĆO !!!

Post broj:#797  PostPostao/la mora » 12.5.2013, 11:25

Vežica napisao:Ove stepenice koje su sada u Karolini nisu originalne. Prepravljene su.
Ja se sjećam originalnih stepenica u staroj Nami. (Za one mlađe to je bio dućan Narodni magazin u zgradi koja se sad naziva Karolina.)
Stare stepenice su bile strme, drvene i pomalo uske za jedan dućan.
Možda su imale metalnu strukturu, pa obložene drvom, to ne bih znala. Znam da su škripale kad se hodalo po njima.

Ovo sad po sjećanju pišem (iz usmene predaje a i imam neke bljeskove iz vremena kad uređivao interijer)...zapravo ove sada su originalne ali su u vrijeme Name bile obložene u drvo...

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#798  PostPostao/la nikola » 12.5.2013, 11:59

Konstrukcija stepenica u Karolini riječkoj je otvorena kod uređenja robne kuće, a stara Nama je bila obučena u drvene škale koje su škripale, da...to je onda sve skinuto i otvorilo se stepenište u prvotnom obliku.

Gortan
Forza Fiume !
Forza Fiume !

Teme: 2

Post broj:#799  PostPostao/la Gortan » 12.5.2013, 12:41

nikola napisao:Konstrukcija stepenica u Karolini riječkoj je otvorena kod uređenja robne kuće, a stara Nama je bila obučena u drvene škale koje su škripale, da...to je onda sve skinuto i otvorilo se stepenište u prvotnom obliku.

Upravo tako.
Znam to iz prve ruke jer sam radio tada na adaptaciji.

Jedno pitanje za vrsnjake (+-50), sjeca li se itko onog velikog plisanog medvjeda iznad ulaza u Staru namu.

Kont
Libvrnia
Libvrnia

Teme: 1

Post broj:#800  PostPostao/la Kont » 12.5.2013, 13:00

Jedno pitanje za vrsnjake (+-50), sjeca li se itko onog velikog plisanog medvjeda iznad ulaza u Staru namu.[/quote]
Sad kad si ga spomenuo : dijete ,sjetio sam se!

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pitanja i odgovori