FiumeRi napisao:alancro napisao:Pitanje: a o kojoj glavi misliš da se radi, onoj otpiljenoj 1920 ili onoj preostaloj, koja je s tijelom odvezena u talionicu nakon 2 rata?
i sad teorija: mislim da glava nije u rimu jer bi već netko od forumaša napisao da ju je vidio. Ja nekako slutim da je glava u Rijeci. Možda je stvarno u nekom od riječkih muzeja, zaboravljena.
Ponavljam: mali komadić od skulpture orla s Ure (bez jedne glave), koja je srušena i rastaljena u 3. maju se nalazi u Rijeci, u privatnim rukama. Radi se o zaista malom komadići za koji se ne može niti reći s kojeg dijela skulpture je. Skulptura je doslovno bačena s Ure na pločnik Korza. Nije skinuta. Pozvana je ekipa iz 3. maja da to pokupi i odnese u talionicu. Kada je skuptura pala na Korzo s te visine neki mali dijelovi su se odvojili. Onaj koji je pokupio i sačuvao taj mali komadić je imao dobar razlog za to. Naime, njegova nona bila jedna od žena čijom je zaslugom orao postavljen na Uru u 19. stoljeću.
O odpiljenoj glavi sa slike ne želim špekulirati. Jednom sam dobio informaciju da je u Rimu ali to je samo špekulacija.
Evo link na taj riječki muzej u Rimu pa ako netko želi neka postavi pitanje.
http://www.fiume-rijeka.it/Što se mene tiče može i put u Rim.
Kada sam radio knjigu o riječkim markama mislio sam obići taj muzej ali vrijeme i novac nisu bili na mojoj strani. Ima u tom muzeju svašta i mogli bi se tamo dani potrošiti na proučavanje.
U muzeju je ostavština Zanelle koja je tamo prebačena nakon njegove smrti.

Znam da je Zanellin arhiv bio kod njegove udovice to mi je pričala Ljubinka Karpowitz koja je doktorirala na corpus separatum. Kod koga je sada ne znam.
što se tiče otpiljene glave, ja nekako (po mojoj logici) brijem da je u Rijeci, negdje zaturena, zaboravljena a najverojatnije u Guveru. Naravno, to je puka teorija. Zamislimo si situaciju: jednog dana ona dva lika, ardita, penju se na toranj i pile glavu. Slikaju se s trofejem. Postaju slavni toga dana, novine pišu o njima. Što rade s glavom? Mislim da je poklanjaju Comandanteu. Idu mu se pohvaliti, upoznati s njim, rukovati. D'Annunzio glavu šalje u neko skladište Guvera. U rusvaju koji nastaje izbacivanjem D'Annunzija iz Rijeke, on odlazi vagonima nakrcanim opljačkane robe, među tom robom nije glava jer bi je vjerojatno izložio na Vittoriale (tamo je izložen avion, njegov vojni brod itd). Glava mu nije bila važna, možda je se nije ni sjetio na odlasku. Više su ga zanimale umjetnine.
Evo, po toj mojoj teoriji, mislim da je glava u Guveru. Ljudi su jako predvidljivi i ako logično razmišljaš račun vjerojatnosti je takav da će učiniti baš ono što je logično. I meni je logično da su ona dva legionara iskoristila trenutak slave da se upoznaju s D'Annunziom i predaju mu glavu.
Predlažem da netko provjeri točan datum piljenja i zatim prolista La vedetta d'Italia slijedećeg dana i možda još tjedan dana unaprijed, tamo će vjerojatno pisati gdje je glava završila nakon piljenja.
E sad da je poznati nekoga iz muzeja i pročačkati podrume...
Meni je indikativno bilo kako su našli plakat Aida s kojim je otvoreno riječko kazalište prije stotinjak godina... netko je pročitao novine koje su izašle na dan otvorenja kazališta i vidio da je plakat uzidan u kazalište. Krenuo je tim tragom i ištemao plakat kojeg su nakon toga reproducirali.
Možda bi se slijedeći istu logiku našlo orlovu glavu.