Lokalpatrioti Rijeka • Pogledaj temu - Nepoznate lokacije

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Nepoznate lokacije

Prije svega dobrodošli na forum. U ovoj rubrici Vi pitate a mi, članovi foruma odgovaramo. Ako imate kakvo pitanje, koje ima veze s Rijekom i našim krajem, slobodno ga postavite. Stojimo svima na usluzi !
Za postavit pitanje trebate se registrirat, što je vrlo brz i jednostavan postupak u koji ćete se i sami uvjeriti.
Postavite pitanje i pretplatite se na odgovor.
Pogledajte RIJEŠENA i NERIJEŠENA pitanja.
Pravila foruma
Što bolje opišete naslov i vaše pitanje, to je veća vjerojatnost i da ćete prije dobiti odgovor. Vi kao autor pitanja možete označiti temu "NERIJEŠENO" ili "RIJEŠENO". Obavezno prilikom pisanja pitanja postavite opciju na NERIJEŠENO, s time će se vaše pitanje, prikazati u listi neriješenih pitanja, što još više povećava odgovor. Pretplatite se na temu, opcija je pri dnu svake teme. Ne stavljajte slike s drugih poslužitelja za pohranu sliku, koristite našu opciju za umetanje privitaka .
Hvala Vam na pitanju i nadamo se, da ćete što prije dobiti odgovor na vaše pitanje i biti zadovoljni s njime. Ukoliko ste dobili traženi odgovor, označite temu kao "RIJEŠENO".
alancro
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Teme: 11

Re: Nepoznate lokacije

Post broj:#361  PostPostao/la alancro » 16.2.2011, 20:35

FiumeRi napisao:Postoji razglednica na kojoj je slika piljenja glave. Već je objavljena negdje na forumu. Ako ju ne nađeš, ja ću je potražiti i staviti.
Komadić orla ali onoga velikoga koji je srušen nakon 2. sv. rata je u Rijeci kod osobe čiji je nono vozio orla na taljenje u 3. maj.
Neprovjerena informacija je da je manji dio (glava) odrezanog orla u Rimu u riječkom muzeju. Za tu informaciju ne garantiram jer nisam vidio svojim očima.

Pitanje: a o kojoj glavi misliš da se radi, onoj otpiljenoj 1920 ili onoj preostaloj, koja je s tijelom odvezena u talionicu nakon 2 rata?

i sad teorija: mislim da glava nije u rimu jer bi već netko od forumaša napisao da ju je vidio. Ja nekako slutim da je glava u Rijeci. Možda je stvarno u nekom od riječkih muzeja, zaboravljena.

gost

Post broj:#362  PostPostao/la gost » 17.2.2011, 08:49

alancro napisao:Pitanje: a o kojoj glavi misliš da se radi, onoj otpiljenoj 1920 ili onoj preostaloj, koja je s tijelom odvezena u talionicu nakon 2 rata?

i sad teorija: mislim da glava nije u rimu jer bi već netko od forumaša napisao da ju je vidio. Ja nekako slutim da je glava u Rijeci. Možda je stvarno u nekom od riječkih muzeja, zaboravljena.

Ponavljam: mali komadić od skulpture orla s Ure (bez jedne glave), koja je srušena i rastaljena u 3. maju se nalazi u Rijeci, u privatnim rukama. Radi se o zaista malom komadići za koji se ne može niti reći s kojeg dijela skulpture je. Skulptura je doslovno bačena s Ure na pločnik Korza. Nije skinuta. Pozvana je ekipa iz 3. maja da to pokupi i odnese u talionicu. Kada je skuptura pala na Korzo s te visine neki mali dijelovi su se odvojili. Onaj koji je pokupio i sačuvao taj mali komadić je imao dobar razlog za to. Naime, njegova nona bila jedna od žena čijom je zaslugom orao postavljen na Uru u 19. stoljeću.

O odpiljenoj glavi sa slike ne želim špekulirati. Jednom sam dobio informaciju da je u Rimu ali to je samo špekulacija.

Evo link na taj riječki muzej u Rimu pa ako netko želi neka postavi pitanje.
http://www.fiume-rijeka.it/
Što se mene tiče može i put u Rim. :putopisac:
Kada sam radio knjigu o riječkim markama mislio sam obići taj muzej ali vrijeme i novac nisu bili na mojoj strani. Ima u tom muzeju svašta i mogli bi se tamo dani potrošiti na proučavanje.
U muzeju je ostavština Zanelle koja je tamo prebačena nakon njegove smrti. :zastava:

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 915

Post broj:#363  PostPostao/la Adamić » 17.2.2011, 20:09

Bio sam tamo nedavno onuda prošao kad sam išao u prirodoslovni muzej ali nisam ovo vidio. : lud :lol:
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Jean

Post broj:#364  PostPostao/la Jean » 25.2.2011, 04:36

FiumeRi napisao:
sandrine napisao:eh, da, još samo jedna mala napomena, taj dio ulice što zavija prema dolje, tu je tada još bila Giuseppe Carabino, al je taj dio, sve do onog dijela kud vozi šestica preimenovan u Ivekovićeva. ovo na slici, iza šterne je nekadašnji spoj ulica Mario Gennari i Giuseppe Carabino

Baš sam mislio napisati da je to Ivekovićeva ali nisam bio siguran. Zbunilo me to što još uvijek ispod zaobilaznice postoji komadić ulice Mario Gennari. Mislio sam da je ta ulica samo iznad zaobilaznice.
Hvala na objašnjenju slike. Malo mi je bio čudno da si 1978. tako mića. :pozdrav:

Mario Gennari se nekada pružala do tadašnje Istarske, odnosno današnje Zametske. Izgradnjom novih zgrada na Krnjevu, južno od Nove ceste i istočno od Lozičine, ukazala se potreba za širom cestom kojom bi se do njih dolazilo. Odlučeno je spoj napraviti sa zapadne strane skladišta Brodomaterijala, pregradnjom raskršća Istarske i Gennarijeve (i Luppisove, ali ona ovom rekonstrukcijom nije dirana).

Gennarijeva se dosta strmo dizala od Istarske (Zametske) i bila je popločana velikim granitnim pločama (cca 20×25cm, takve su kocke nekada bile dosta česte na strmijim, manje prometnim riječkim ulicama, primjerice na usponu Buonarotti, Grivici - prema crkvi Uznesenja Marijina...). Blažim zavojem ublažen je i uspon. Danas ta novonastala ulica nosi ime Krste Hegedušića, a na prostoru nekadašnjeg skladišta Brodomaterijala sagrađen je trgovački centar Kaufland.

Zanimljivo je da je zbog ublažavanja uspona iskorišten samo spoj Gennarijeve sa Istarskom. Ostaci najjužnijih tridesetak metara nekadašnje Gennarijeve vidljivi su i danas (na zidu nasuprot garaže Kauflanda).

gost

Post broj:#365  PostPostao/la gost » 25.2.2011, 20:32

:bravo: Odlično. Možda da još to sve ucrtaš na karti za one kojima nije baš poznat zapadni dio grada.

gost

Post broj:#366  PostPostao/la gost » 27.2.2011, 17:55

fiumeono.jpg
fiumeono.jpg (86.16 KiB) Pogledano 6179 puta

Da li bi ovo mogla biti slika iz Rijeke - meni baca na sušački dio? Zanemarite crvene crte, bile su na originalu, nije mi ih se dalo fotošopat :mrgreen:

gost

Post broj:#367  PostPostao/la gost » 27.2.2011, 18:33

Idem sa pretpostavkom da bi se radilo o Pećinama, ali proletjevši po slikama ne mogu naći ni jednu dodirnu točku, pa tako nigdje ne mogu naći ova jednaka skladišta a i čudna mi je ova ravnica koja ide dosta na jug bez da se vidi more..
Idemo dalje.

P.S.

Ima li tko kakvu sliku poteza od ružićeve vile do hotela jadran?

gost

Post broj:#368  PostPostao/la gost » 27.2.2011, 19:07

Jedna početna usporedba, sa dosta lošim uzorcima - nemojte me odmah nabit na kolac...
Slika

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#369  PostPostao/la Adamić » 28.2.2011, 01:25

I meni tu baca ali trebat će neka bolja slika.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#370  PostPostao/la Adamić » 16.3.2011, 22:17

Zna se područje koje je ali ne i točna lokacija .

Slika
Gdje je ovo u Industrijskoj ?

Fotić u ruke i traži :putopisac: :slikanje:

alancro
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#371  PostPostao/la alancro » 17.3.2011, 02:05

FiumeRi napisao:
alancro napisao:Pitanje: a o kojoj glavi misliš da se radi, onoj otpiljenoj 1920 ili onoj preostaloj, koja je s tijelom odvezena u talionicu nakon 2 rata?

Ponavljam: mali komadić od skulpture orla s Ure (bez jedne glave), koja je srušena i rastaljena u 3. maju se nalazi u Rijeci, u privatnim rukama. Radi se o zaista malom komadići za koji se ne može niti reći s kojeg dijela skulpture je. Skulptura je doslovno bačena s Ure na pločnik Korza. Nije skinuta. Pozvana je ekipa iz 3. maja da to pokupi i odnese u talionicu. Kada je skuptura pala na Korzo s te visine neki mali dijelovi su se odvojili. Onaj koji je pokupio i sačuvao taj mali komadić je imao dobar razlog za to. Naime, njegova nona bila jedna od žena čijom je zaslugom orao postavljen na Uru u 19. stoljeću.

O odpiljenoj glavi sa slike ne želim špekulirati. Jednom sam dobio informaciju da je u Rimu ali to je samo špekulacija.

Kada sam radio knjigu o riječkim markama mislio sam obići taj muzej ali vrijeme i novac nisu bili na mojoj strani. Ima u tom muzeju svašta i mogli bi se tamo dani potrošiti na proučavanje.
U muzeju je ostavština Zanelle koja je tamo prebačena nakon njegove smrti. :zastava:

Znam da je Zanellin arhiv bio kod njegove udovice to mi je pričala Ljubinka Karpowitz koja je doktorirala na corpus separatum. Kod koga je sada ne znam.
što se tiče otpiljene glave, ja nekako (po mojoj logici) brijem da je u Rijeci, negdje zaturena, zaboravljena a najverojatnije u Guveru. Naravno, to je puka teorija. Zamislimo si situaciju: jednog dana ona dva lika, ardita, penju se na toranj i pile glavu. Slikaju se s trofejem. Postaju slavni toga dana, novine pišu o njima. Što rade s glavom? Mislim da je poklanjaju Comandanteu. Idu mu se pohvaliti, upoznati s njim, rukovati. D'Annunzio glavu šalje u neko skladište Guvera. U rusvaju koji nastaje izbacivanjem D'Annunzija iz Rijeke, on odlazi vagonima nakrcanim opljačkane robe, među tom robom nije glava jer bi je vjerojatno izložio na Vittoriale (tamo je izložen avion, njegov vojni brod itd). Glava mu nije bila važna, možda je se nije ni sjetio na odlasku. Više su ga zanimale umjetnine.
Evo, po toj mojoj teoriji, mislim da je glava u Guveru. Ljudi su jako predvidljivi i ako logično razmišljaš račun vjerojatnosti je takav da će učiniti baš ono što je logično. I meni je logično da su ona dva legionara iskoristila trenutak slave da se upoznaju s D'Annunziom i predaju mu glavu.

Predlažem da netko provjeri točan datum piljenja i zatim prolista La vedetta d'Italia slijedećeg dana i možda još tjedan dana unaprijed, tamo će vjerojatno pisati gdje je glava završila nakon piljenja.

E sad da je poznati nekoga iz muzeja i pročačkati podrume...

Meni je indikativno bilo kako su našli plakat Aida s kojim je otvoreno riječko kazalište prije stotinjak godina... netko je pročitao novine koje su izašle na dan otvorenja kazališta i vidio da je plakat uzidan u kazalište. Krenuo je tim tragom i ištemao plakat kojeg su nakon toga reproducirali.
Možda bi se slijedeći istu logiku našlo orlovu glavu.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#372  PostPostao/la Adamić » 17.3.2011, 13:36

alancro napisao:
FiumeRi napisao:

Znam da je Zanellin arhiv bio kod njegove udovice to mi je pričala Ljubinka Karpowitz koja je doktorirala na corpus separatum. Kod koga je sada ne znam.
što se tiče otpiljene glave, ja nekako (po mojoj logici) brijem da je u Rijeci, negdje zaturena, zaboravljena a najverojatnije u Guveru. Naravno, to je puka teorija. Zamislimo si situaciju: jednog dana ona dva lika, ardita, penju se na toranj i pile glavu. Slikaju se s trofejem. Postaju slavni toga dana, novine pišu o njima. Što rade s glavom? Mislim da je poklanjaju Comandanteu. Idu mu se pohvaliti, upoznati s njim, rukovati. D'Annunzio glavu šalje u neko skladište Guvera. U rusvaju koji nastaje izbacivanjem D'Annunzija iz Rijeke, on odlazi vagonima nakrcanim opljačkane robe, među tom robom nije glava jer bi je vjerojatno izložio na Vittoriale (tamo je izložen avion, njegov vojni brod itd). Glava mu nije bila važna, možda je se nije ni sjetio na odlasku. Više su ga zanimale umjetnine.
Evo, po toj mojoj teoriji, mislim da je glava u Guveru. Ljudi su jako predvidljivi i ako logično razmišljaš račun vjerojatnosti je takav da će učiniti baš ono što je logično. I meni je logično da su ona dva legionara iskoristila trenutak slave da se upoznaju s D'Annunziom i predaju mu glavu.

Predlažem da netko provjeri točan datum piljenja i zatim prolista La vedetta d'Italia slijedećeg dana i možda još tjedan dana unaprijed, tamo će vjerojatno pisati gdje je glava završila nakon piljenja.

E sad da je poznati nekoga iz muzeja i pročačkati podrume...

alancro slažem se s tobom , s tvojim scenarijem gdje je završila orlova glava.

alancro napisao:
Meni je indikativno bilo kako su našli plakat Aida s kojim je otvoreno riječko kazalište prije stotinjak godina... netko je pročitao novine koje su izašle na dan otvorenja kazališta i vidio da je plakat uzidan u kazalište. Krenuo je tim tragom i ištemao plakat kojeg su nakon toga reproducirali.
Možda bi se slijedeći istu logiku našlo orlovu glavu.

Od kuda tebi sve ove informacije. :D :čitati: Ili si načitan ili imaš jako dobre izvore :lol:

teatrocomunalegiuseppev.jpg
teatrocomunalegiuseppev.jpg (294.78 KiB) Pogledano 6222 puta

Teatro comunale- Giuseppe Verdi 3.10.1885.

alancro
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#373  PostPostao/la alancro » 17.3.2011, 18:09

kamo sreće za nas forumaše da imam dobre izvore. nemam. načitan sam, odnosno za neke stvari imam fotografsko pamćenje (npr za događaje) ali da ne ispada kao hvaljenje, za neke druge sam očajan, npr ne pamtim ni imena ni brojeve. U principu sve što sam ikada pročitao zapamtim, osim ako nisu brojevi i imena. To za aidu sam čitao u Novom listu jednomad. Jednom sam na faksu radio referat na temu riječke države pa sam tom prilikom progutao dosta toga na talijanskom i hrvatskom, tako da sam prilično dobro upoznat s tematikom Zanelle i D'Annunzija.
Ali da se vratimo na temu... ima li tko nekog poznatog u Guveru da se pronjuška potrkovlje i podrum. Glava mora bit tamo, po svoj logici. Ajmo nać glavu.

alancro
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#374  PostPostao/la alancro » 17.3.2011, 18:28

Prijedlog moderatoru/adminu: ajmo otvorit temu "Traži se glava riječkoga orla"

evo ja sam minimalno kopao po netu pa sam našao ovo:

"La Vedetta d'Italia"" del 6 novembre 1919 sotto il titolo "Una testa di meno":
"...Due giovani impazienti, stanchi di attendere... arrampicatisi sino all'aquila -- col rischio di precipitare gi� ad ogni istante - si diedero pieni di ardore a segare il collo a una delle due teste. Naturalmente una gran folla di cittadini si radun� tosto sul Corso a guardare incantata, lass�, verso i due temerari che lavoravano proprio di lena. La testa finalmente si stacc� e sul tronco fu rizzato il tricolore italiano, che sventol� tra gli applausi degli spettatori".

(La vedetta d'Italia bilo je službeno trubilo-glasilo D'Annunzijevog režima, mada je počela izlaziti, ako se ne varam, prije dolaska pjesnika na Rijeku)
U slobodnom prijevodu, naslov teksta "Jedna glava manje", nisam prevodioc ali ću se potruditi
"... dvoje nestrpljivih mladića, umornih od čekanja... uzveravši se do orla -- uz rizik da strmeknu dolje svakog momenta (dabogda pali i polomili se ko p...čke -- op. prevoditelja) počeli su puni žara piliti vrat jedne od dviju glava. Naravno, velika masa građana okupila se na Korzu gledavši očarana (ako je ko protestirao odveli su ga u Questuru pa mu dali malo ricinusa i poslali ga doma punih gaća, taj sistem je D'Annunzio izmislio na Rijeci op. prevoditelja) gore, prema dvojci trudbenika koji su neumorno radili. Glava se je konačno odvojila i na trup bijaše razvijena trobojnica talijansa, koja se zavijorila među aplauzima gledaoca"

Kao što rekoh tekst je sa interneta, nije članak u cijelosti tako da sam siguran da ima još toga, treba samo otić u sveučilišnu knjižnicu po La Vedetta dana 6.11.1919

gost

Post broj:#375  PostPostao/la gost » 17.3.2011, 20:39

Adamić napisao:Zna se područje koje je ali ne i točna lokacija .

Slika
Gdje je ovo u Industrijskoj ?

Fotić u ruke i traži :putopisac: :slikanje:

Slika

bi li možda bilo moguće da je iza le3đa ovih momaka sa stare slike ovaj ograđeni izvor kod Torpeda? (samo slikano u drugom smjeru - od grada prema Torpedu?)

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#376  PostPostao/la Adamić » 17.3.2011, 23:40

moguće , treba samo jedna slikica u tom smjeru...

alancro
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#377  PostPostao/la alancro » 18.3.2011, 03:31

Admin, jesi li za moju inicijativu da se postovi u vezi s orlom presele u poseban toppic i da pokušamo nać glavu?

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#378  PostPostao/la Adamić » 18.3.2011, 11:27

Imamo već temu

Skulptura riječkog orla (ali više općenito)
viewtopic.php?f=29&t=244&start=0

Pa onda imamo riječke grbove i zastave
viewtopic.php?f=32&t=103

i onda šečer na kraju u raspravama

Dvoglavi orao lokacija ?
viewtopic.php?f=49&t=965

Možemo u tu temu stavit ove postove a temu možemo nazvat "Dvoglavi orao početak i kraj"

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 274

Post broj:#379  PostPostao/la nikola » 18.3.2011, 19:07

Adamić napisao:Imamo već temu

Skulptura riječkog orla (ali više općenito)
viewtopic.php?f=29&t=244&start=0

Pa onda imamo riječke grbove i zastave
viewtopic.php?f=32&t=103

i onda šečer na kraju u raspravama

Dvoglavi orao lokacija ?
viewtopic.php?f=49&t=965

Možemo u tu temu stavit ove postove a temu možemo nazvat "Dvoglavi orao početak i kraj"

Može u tu temu staviti sve postove na tu temu, ali naslov može i ostati.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

alancro
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#380  PostPostao/la alancro » 19.3.2011, 18:48

Oprostite, možda sam sanjač. Možda previše gledam history channel. Tamo se stalno pojavljuju nekakvi dokumentarci o rješavanju povijesnih zagonetki i misterija. Gledao sam ih na desetine. Evo za primjer, dokumentarac je li kći ruskog cara Nikolaja, Anastazija, preživjela likvidaciju? Uhvatili su se otvaranja starih arhiva i riješili dilemu. Gdje se nalazi leš A. Hitlera? Također: otvaranje arhiva, razgovor s svjedocima itd.
Na kraju krajeva Shilman je našao Troju na temelju Ilijade, spisa starog 2000 godina. Logički je povezivao, kopao i otkopao.
I onda čitajući ovu temu pomislio sam da je moguće naći glavu orla, onu koju su arditi otpilili 1919-te. Sad, kada je prihvaćena inicijativa grada da se skulptura ponovo postavi na uru na korzu ta će tema biti aktualna. I ja mislim da postoje dobre šanse da se glava nađe, ako se prokopaju neki arhivi i provjetre neki podrumi. Taj naš orao je u pravom smislu simbol grada koji se je mijenjao kroz povijest kao nijedan, ali zaista nijedan grad u novijoj povijesti evrope. Grad je promijenio 6 država samo u prošlom stoljeću a svaka nova imala je svoje poteze i planove sa orlom, baš kao i sa gradom samim. Orao nas simbolizira, događalo mu se ono što se događalo gradu samom.
Ako govorimo samo o zadnjem orlu, koji je zapunio prazninu nastalu uklanjanjem orla pred njim, događalo mu se slijedeće:
1. najprije su riječani svojim parama prisilili gradsku vlast na postavljanje orla
2. čim su došli dannunzijevci, otpilili su mu glavu
3. malo nakon dolaska komunisti su uništili orla u cijelosti
4. nakon uspostave Hrvatske, orao će se postaviti ponovo

Kao što rekoh, glava otpiljena 1919 vjerojatno se još uvijek nalazi u Rijeci, negdje zaturena i zaboravljena
E sad, moja ideja slijedeći ono što radi history channel (koji ima prednost da takva istraživanja može platiti, što mi ne možemo) je slijedeća:
1. naći sve relevantne podatke o tome što se je s glavom dogodilo nakon piljenja. Nešto će se pronaći u časopisima tog vremena
2. živih svjedoka više nema, ali da li je moguće da su dvojica ardita koji su otpilili glavu ostali u Rijeci i nakon odlaska D'Annunzija (mnogi arditi su ostali), ovdje se oženili, imali djecu, koja su danas živa i možda usmenom predajom od njih možemo saznati što se je dogodilo s glavom. Ima li netko od nas nekog poznatog koji danas živi u Rijeci a potomak je nekog od ardita? Jer ako su išta napravili s tom glavom, o tome su ova dvojca sigurno pričali svojim potomcima, bio je to trenutak njihove slave
3. Potražiti pomoć unutar muzeja/guvernerove. Netko tko tamo radi možda zna gdje se nalazi glava.
4. Možda u vidu nekog članka animirati javnost da se javi netko tko nešto zna.

Bilo bi ful fora da nađemo glavu nakon sto godina od piljenja.

Koja je sudbina glave, ja mislim da postoje samo dvije mogućnosti:
prva je manje vjerojatna: Arditi su glavu zadržali za sebe, netko od njihovih nasljednika ju je dobio ne znajući što je, i leži negdje na nekom tavanu tih nasljednika.

druga je po mojem mišljenju puno vjerojatnija: arditi su iskoristili medijsku pažnju i glavu poklonili comandatneu. To im je bila prilika da se upoznaju s pjesnikom. Taj ju je šutnuo u podrum guvera, i kad se je povlačio iz Rijeke nije ni pomislio na nju, spakirao je ukradene umjetnine, zlato itd i utekao iz grada i glava se još uvije nalazi tamo gdje ju je pjesnik šutnuo.

Otvorimo temu, skupimo u nju sve postove o glavi i orlu (ja to ne mogu napravit jer nisam admin) i vidimo što će se dogoditi. Ajmo nazvat temu Tražimo glavu riječkog orla.

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pitanja i odgovori