steam napisao:Ova nepoznata je na Mlaci - Giardinu, moja je nona živjela u onoj kući na autobusnoj stanici prema zapadu , i pričala mi je da je prije "dobrovoljne "gradnje nasipa , tj ceste prema Kantridi, glavna cesta išla ulicom luki, a da je njena kuća bila vezana tiramolom za niz kuća koje su bile između postojeće, mislim da je to sada Zvonimirova 6, i srušenog niza koji se nalazio između te kuće i prve kuće u Industrijskoj ispred spomenika za izgradnju ceste. Vjerojatno da je prva kuća sa desne strane ona žuta na špic , nema ceste za školu Podmurvice jer je tamo bila crkva. o tome drugi put, poslje žute je Zvonimirova 6 ispred koje je sadašnja autobusna stanica a pored nje je kuća na koju je pri savezničkom bombardiranju pala bomba i na tom mjestu je poslje rata izgrađena inina zgrada.Ja već duže vremana tražim stare fotografije baš tog dijela Mlake, a pogotovo fotografije naše stare crkve.Danas sam malo i fotografirao mobitelom pa pogledajte.
PS za moderatore , ako su mi fotografije opet u jumbo formatu, slobodno ih smanjite, jednom ću pogoditi format.![]()
Adamić napisao:
Ja sam zabrijao da je ovo kod bivšeg Croatia kina i išao sam tamo slikati,ali imam neke fotke od prije tamo gdje je Zagrad.
Bit ce da je to tu negdje....drugdje sigurno ne moze biti...Samo nesto mi nije jasno ako tunel ima preko 100 godina kako je onda ova slika gdje ljudi hodaju na otvorenom![]()
Inače zgrada riječke nadbiskupije je više puta dograđivana i mjenjana ,zadnji put 2007. i 1971. Zato nisam mogao naci nikakve dodirne točke a i slika gdje su ovi ljudi je premala i mutna za nesto bodlje usporediti.
Uglavnom ja se ne bi više zamarao time to je tu negdje kod zagrada.
Jean napisao:
...
Ajde, nabacit ću par činjenica i pretpostavki koje bi trebale rasvjetliti ovu fotku:
- Na mjestu današnje garaže Zagrad, do početka njene gradnje (dakle, do pred manje od 10 godina!) uz samu prugu bio je prostor Croatia osiguranja gdje su šlepovi dovlačili karambolirane aute na procjenu. Dalje gore prema Ulici Pomerio stepenasto su se uzdizali vrtovi časnih sestara.
- Do prostora Croatia osiguranje dolazilo se pokraj Voplina i Teatro Fenice. Tamo gdje je sada onaj lift za popet se od Teatro Fenice prema Zagradu nekada je bio pružni prijelaz sa rampom "na palentu". Sve se to nalazi sjeveroistočno od mosta u Ciottinoj.
- Dio pruge od art kina do nadbiskupije nadsvođen je 2003. godine (pretposljednja Adamićeva fotka).
- Moja je pretpostavka da je fotografija opaljena iz samog tunela. Na fotki se vide ljudi koji žure u tunel. Poznavajući ondašnju fotografsku tehniku, teško da se netko u toj općoj pomutnji okrenuo i opalio fotku. Prije će biti da se dočepao sigurnog utočišta, pa od tamo fotografirao.
lappino napisao:Ne, već uličicom između Voplina i današnjeg srpskog konzulata. Gdje je danas lift, tu je prije bio samo zidić, razina ispred Teatra Fenice/Partizana bila je nekoliko metara iznad pruge.

Jean napisao:lappino napisao:Ne, već uličicom između Voplina i današnjeg srpskog konzulata. Gdje je danas lift, tu je prije bio samo zidić, razina ispred Teatra Fenice/Partizana bila je nekoliko metara iznad pruge.
Imaš pravo za zidić na kraju ulice kod Teatro Fenice iznad pruge. Prolaz između današnjeg srpskog konzulata i Voplina (jel' tamo još uvijek teretana?) i danas se zove Željeznički prolaz, ali mi se čini preuzak da bi njime prolazili kamioni. Te slupane aute su morali nekim drugim putem dovlačiti do depoa preko pruge. Možda kod Beretića?

lappino napisao:steam napisao:
...ali već duže vrijeme gledam jedno slično sidro na Zametu ispred policije mislio sam ga slikati ali znate kako je sa policijom odma si sumnjiv.
"Je li, dečko, jel' tako i doma slikaš sidro?!?"

Vrati se na: Pitanja i odgovori
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 99 gostiju