Lokalpatrioti Rijeka • Pogledaj temu - Nepoznate lokacije

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Nepoznate lokacije

Prije svega dobrodošli na forum. U ovoj rubrici Vi pitate a mi, članovi foruma odgovaramo. Ako imate kakvo pitanje, koje ima veze s Rijekom i našim krajem, slobodno ga postavite. Stojimo svima na usluzi !
Za postavit pitanje trebate se registrirat, što je vrlo brz i jednostavan postupak u koji ćete se i sami uvjeriti.
Postavite pitanje i pretplatite se na odgovor.
Pogledajte RIJEŠENA i NERIJEŠENA pitanja.
Pravila foruma
Što bolje opišete naslov i vaše pitanje, to je veća vjerojatnost i da ćete prije dobiti odgovor. Vi kao autor pitanja možete označiti temu "NERIJEŠENO" ili "RIJEŠENO". Obavezno prilikom pisanja pitanja postavite opciju na NERIJEŠENO, s time će se vaše pitanje, prikazati u listi neriješenih pitanja, što još više povećava odgovor. Pretplatite se na temu, opcija je pri dnu svake teme. Ne stavljajte slike s drugih poslužitelja za pohranu sliku, koristite našu opciju za umetanje privitaka .
Hvala Vam na pitanju i nadamo se, da ćete što prije dobiti odgovor na vaše pitanje i biti zadovoljni s njime. Ukoliko ste dobili traženi odgovor, označite temu kao "RIJEŠENO".
gost1

Re: Nepoznate lokacije

Post broj:#261  PostPostao/la gost1 » 8.12.2010, 15:00

Nadmorsko-visinski, ispod Guvera, i malo prema zapadu...

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 915

Post broj:#262  PostPostao/la Adamić » 8.12.2010, 15:08

hm daj još neku sliku ako imaš ne pada mi ništa na pamet.. ili nam daj još neki joker
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 274

Post broj:#263  PostPostao/la nikola » 8.12.2010, 15:31

Oko Belog Kamika? A?
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

gost1

Post broj:#264  PostPostao/la gost1 » 8.12.2010, 15:35

Ovdje:

Slika

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#265  PostPostao/la Adamić » 8.12.2010, 16:04

Aha ovo je iznad zgrade T-coma. Zahebano je bilo za odgonetnut.

gost1

Post broj:#266  PostPostao/la gost1 » 8.12.2010, 16:07

Da.

Konkretno, ovo dvorište gledano u smjeru strelice:

Slika

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#267  PostPostao/la Adamić » 8.12.2010, 16:11

Tu odmah lijevo sam se prije išao stalno šišati. Cijeli taj red kuća je dosta star.

Jean

Post broj:#268  PostPostao/la Jean » 8.12.2010, 22:44

steam napisao:Ova nepoznata je na Mlaci - Giardinu, moja je nona živjela u onoj kući na autobusnoj stanici prema zapadu , i pričala mi je da je prije "dobrovoljne "gradnje nasipa , tj ceste prema Kantridi, glavna cesta išla ulicom luki, a da je njena kuća bila vezana tiramolom za niz kuća koje su bile između postojeće, mislim da je to sada Zvonimirova 6, i srušenog niza koji se nalazio između te kuće i prve kuće u Industrijskoj ispred spomenika za izgradnju ceste. Vjerojatno da je prva kuća sa desne strane ona žuta na špic , nema ceste za školu Podmurvice jer je tamo bila crkva. o tome drugi put, poslje žute je Zvonimirova 6 ispred koje je sadašnja autobusna stanica a pored nje je kuća na koju je pri savezničkom bombardiranju pala bomba i na tom mjestu je poslje rata izgrađena inina zgrada.Ja već duže vremana tražim stare fotografije baš tog dijela Mlake, a pogotovo fotografije naše stare crkve.Danas sam malo i fotografirao mobitelom pa pogledajte.

PS za moderatore , ako su mi fotografije opet u jumbo formatu, slobodno ih smanjite, jednom ću pogoditi format. :ne znam:

Slika

Slika

Slika

Ako sam dobro razaznao, zgrada skroz desno na staroj fotki je žuta uglovnica na spoju današnje Krešimirove/Zvonimirove i one strme ulice koja vodi prema vrtiću? Tamo gdje je "Unuk elektro shop". Stolovi su na mjestu gdje je danas onaj kameni vodoskok sa pitkom vodom (ispred buregdžije). Ovaj niz zgrada desno je porušen prilikom izgradnje autostrade/Bulevara Marxa i Engelsa/Zvonimirove? Ulica koja se pruža u dubinu fotografije je sadašnja Zvonimirova, a ovaj debeljuškasti tip koji stoji na kolniku desno ispod zastave nalazi se na identičnom mjestu kao Autotrolejov bus (btw. 418 - trenutno najstarija aktivna harmonika :mrgreen: ) na ovoj novoj steamovoj fotki. Ulaz u Luki se ne vidi iza zgrada, a nalazi se iza onog daljeg zida desno.

Jean

Post broj:#269  PostPostao/la Jean » 8.12.2010, 23:39

Adamić napisao:
nikola napisao:Ovi ljudi su, po meni, negdje u ravnini Teatra Fenice.
A rampa je po meni ipak rampa.
Slika

Ja sam zabrijao da je ovo kod bivšeg Croatia kina i išao sam tamo slikati,ali imam neke fotke od prije tamo gdje je Zagrad.

Slika
Slika
Slika

Bit ce da je to tu negdje....drugdje sigurno ne moze biti...Samo nesto mi nije jasno ako tunel ima preko 100 godina kako je onda ova slika gdje ljudi hodaju na otvorenom :ne znam:

Slika

Inače zgrada riječke nadbiskupije je više puta dograđivana i mjenjana ,zadnji put 2007. i 1971. Zato nisam mogao naci nikakve dodirne točke a i slika gdje su ovi ljudi je premala i mutna za nesto bodlje usporediti.
Uglavnom ja se ne bi više zamarao time to je tu negdje kod zagrada.

Slika

Ajde, nabacit ću par činjenica i pretpostavki koje bi trebale rasvjetliti ovu fotku:

- Na mjestu današnje garaže Zagrad, do početka njene gradnje (dakle, do pred manje od 10 godina!) uz samu prugu bio je prostor Croatia osiguranja gdje su šlepovi dovlačili karambolirane aute na procjenu. Dalje gore prema Ulici Pomerio stepenasto su se uzdizali vrtovi časnih sestara.
- Do prostora Croatia osiguranje dolazilo se pokraj Voplina i Teatro Fenice. Tamo gdje je sada onaj lift za popet se od Teatro Fenice prema Zagradu nekada je bio pružni prijelaz sa rampom "na palentu". Sve se to nalazi sjeveroistočno od mosta u Ciottinoj.
- Dio pruge od art kina do nadbiskupije nadsvođen je 2003. godine (pretposljednja Adamićeva fotka).
- Moja je pretpostavka da je fotografija opaljena iz samog tunela. Na fotki se vide ljudi koji žure u tunel. Poznavajući ondašnju fotografsku tehniku, teško da se netko u toj općoj pomutnji okrenuo i opalio fotku. Prije će biti da se dočepao sigurnog utočišta, pa od tamo fotografirao.

gost1

Post broj:#270  PostPostao/la gost1 » 9.12.2010, 00:24

Jean napisao:
...

Ajde, nabacit ću par činjenica i pretpostavki koje bi trebale rasvjetliti ovu fotku:

- Na mjestu današnje garaže Zagrad, do početka njene gradnje (dakle, do pred manje od 10 godina!) uz samu prugu bio je prostor Croatia osiguranja gdje su šlepovi dovlačili karambolirane aute na procjenu. Dalje gore prema Ulici Pomerio stepenasto su se uzdizali vrtovi časnih sestara.

Točno.

- Do prostora Croatia osiguranje dolazilo se pokraj Voplina i Teatro Fenice. Tamo gdje je sada onaj lift za popet se od Teatro Fenice prema Zagradu nekada je bio pružni prijelaz sa rampom "na palentu". Sve se to nalazi sjeveroistočno od mosta u Ciottinoj.

Ne, već uličicom između Voplina i današnjeg srpskog konzulata. Gdje je danas lift, tu je prije bio samo zidić, razina ispred Teatra Fenice/Partizana bila je nekoliko metara iznad pruge.

- Dio pruge od art kina do nadbiskupije nadsvođen je 2003. godine (pretposljednja Adamićeva fotka).
- Moja je pretpostavka da je fotografija opaljena iz samog tunela. Na fotki se vide ljudi koji žure u tunel. Poznavajući ondašnju fotografsku tehniku, teško da se netko u toj općoj pomutnji okrenuo i opalio fotku. Prije će biti da se dočepao sigurnog utočišta, pa od tamo fotografirao.

I meni se čini da je slikano iz tunela.

Jean

Post broj:#271  PostPostao/la Jean » 9.12.2010, 02:26

lappino napisao:Ne, već uličicom između Voplina i današnjeg srpskog konzulata. Gdje je danas lift, tu je prije bio samo zidić, razina ispred Teatra Fenice/Partizana bila je nekoliko metara iznad pruge.

Imaš pravo za zidić na kraju ulice kod Teatro Fenice iznad pruge. Prolaz između današnjeg srpskog konzulata i Voplina (jel' tamo još uvijek teretana?) i danas se zove Željeznički prolaz, ali mi se čini preuzak da bi njime prolazili kamioni. Te slupane aute su morali nekim drugim putem dovlačiti do depoa preko pruge. Možda kod Beretića?

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#272  PostPostao/la nikola » 9.12.2010, 09:00

Što se tiče slike ljudi koji idu u sklonište, sjećam se da je ispod slike pisalo objašnjenje, a riječ je o ljudima koji žure u sklonište na zvuk sirene koja označuje zračnu opasnost. Dakle, ljudi sa slike idu u sklonište, a logično je da idu prema tunelu. Vrijeme zbivanja je 1945. godina, kada su saveznici iz dana u dan bombardirali Rijeku.
Dakle, iza ex kina Beograd, prema ex Partizanu, prugom u tunel. (Sreća da nije bilo više kina, nazvali bi ih domaćim imenima Čačak, Opanak, Obilić... :evil: )
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 8

Post broj:#273  PostPostao/la kobler » 9.12.2010, 11:55

Fakat vam fali prostorna orijentacija: od Teatra Fenice do ulaza u tunel ima dobranih 50 m pa na više do 100 m!
Aj stani na Ivana Pavla uz lift (sasm istočni rub Fenice) pa baci oko do kraja ceste (ulaza u Zagrad). E, od te ograde do ulaza u tunel imaš nekih 30 metara!!!
Pa ti sad slikaj iz tunela. Ljudi prolaze točno zriti od srpskog konzulata kad ih je slikalo. Imaju još šipčiti do spasa.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#274  PostPostao/la Adamić » 9.12.2010, 16:24

Jean napisao:
lappino napisao:Ne, već uličicom između Voplina i današnjeg srpskog konzulata. Gdje je danas lift, tu je prije bio samo zidić, razina ispred Teatra Fenice/Partizana bila je nekoliko metara iznad pruge.

Imaš pravo za zidić na kraju ulice kod Teatro Fenice iznad pruge. Prolaz između današnjeg srpskog konzulata i Voplina (jel' tamo još uvijek teretana?) i danas se zove Željeznički prolaz, ali mi se čini preuzak da bi njime prolazili kamioni. Te slupane aute su morali nekim drugim putem dovlačiti do depoa preko pruge. Možda kod Beretića?

Sama mala nadopuna. Kažeš ne mogu kamioni . :kava:

Slika
Barčićeva ulica 1947.godine kraj Teatra Fenice .Blatnjava ulica u centru Rijeke današnjim generacijama je nezamisliva.

O sidru molim vas raspravljajte u predviđenoj temi.
:arrow: viewtopic.php?f=49&t=83&start=10

lappino napisao:
steam napisao:
...ali već duže vrijeme gledam jedno slično sidro na Zametu ispred policije mislio sam ga slikati ali znate kako je sa policijom odma si sumnjiv.

"Je li, dečko, jel' tako i doma slikaš sidro?!?"

: pjevanje

Dobra, dobra : smijeh

gost

Post broj:#275  PostPostao/la gost » 21.12.2010, 22:39

A gdje bi ovo bilo ?

Slika

gost1

Post broj:#276  PostPostao/la gost1 » 22.12.2010, 01:13

Sušački n.?

gost

Post broj:#277  PostPostao/la gost » 22.12.2010, 12:05

lappino napisao:Sušački n.?

Točan odgovor. Bravo

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#278  PostPostao/la nikola » 23.12.2010, 13:49

Meni poznata lokacija, a i slavoluk u čast...A vi, znate li što, gdje i kada?

Slika

Jean

Post broj:#279  PostPostao/la Jean » 23.12.2010, 14:12

Rec bi da je ovo Fiumara (po zgradama s lijeve strane).

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#280  PostPostao/la nikola » 23.12.2010, 15:19

A ne, drugi dio grada. Dobro pogledajte od čega je napravljen slavoluk.

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pitanja i odgovori