Lokalpatrioti Rijeka • Pogledaj temu - Tal. bataljun na području Cosala/Belvedere (Krvavi Božić)

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Tal. bataljun na području Cosala/Belvedere (Krvavi Božić)

Prije svega dobrodošli na forum. U ovoj rubrici Vi pitate a mi, članovi foruma odgovaramo. Ako imate kakvo pitanje, koje ima veze s Rijekom i našim krajem, slobodno ga postavite. Stojimo svima na usluzi !
Za postavit pitanje trebate se registrirat, što je vrlo brz i jednostavan postupak u koji ćete se i sami uvjeriti.
Postavite pitanje i pretplatite se na odgovor.
Pogledajte RIJEŠENA i NERIJEŠENA pitanja.
Pravila foruma
Što bolje opišete naslov i vaše pitanje, to je veća vjerojatnost i da ćete prije dobiti odgovor. Vi kao autor pitanja možete označiti temu "NERIJEŠENO" ili "RIJEŠENO". Obavezno prilikom pisanja pitanja postavite opciju na NERIJEŠENO, s time će se vaše pitanje, prikazati u listi neriješenih pitanja, što još više povećava odgovor. Pretplatite se na temu, opcija je pri dnu svake teme. Ne stavljajte slike s drugih poslužitelja za pohranu sliku, koristite našu opciju za umetanje privitaka .
Hvala Vam na pitanju i nadamo se, da ćete što prije dobiti odgovor na vaše pitanje i biti zadovoljni s njime. Ukoliko ste dobili traženi odgovor, označite temu kao "RIJEŠENO".
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 915

Re: Tal. bataljun na području Cosala/Belvedere (Krvavi Božić)

Post broj:#21  PostPostao/la Adamić » 22.9.2011, 11:14

Dobro kaže miki to je negdje u tom području. Kozalu znam dosta dobro, iznad crkve sigurno nije a kod ex Moke također nije. Dakle može biti samo negdje oko marketa Kozale , sjetite se ulaza na groblje da je dobilo par bombi.
Ima jako malo slika Kozale, treba kopati ..
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

gost

Post broj:#22  PostPostao/la gost » 22.9.2011, 11:22

pitala sam mamu, ona je s Belvedera, ali ona misli da tamo nije bila pala bomba...bombe su pale u Parku i na crkvicu San Michele na ulazu u Groblje.
a kaže da su na mjestu današnjeg Marketa Kozala bile neke MALENE kućice.
još će pitat i tatu pa ako on potvrdi...to je to.

gost

Post broj:#23  PostPostao/la gost » 22.9.2011, 11:24

mikimiki napisao:
nikola napisao:Pazi, Kozala-Belvedere je pozicija koja stoji na slici. Dio za koji smo mi zapeli, nije se mijenjao kroz 80-90 godina, bar ne u tolikoj mjeri da se ne može raspoznati. Ostaje pravac današnjeg marketa na Kozali, kao i pozicija oko groblja. Mi zapeli samo na glavnu ulicu, a trebalo bi malo proći okolo. Sjetite se samo osnovne škole koja je sada stambena zgrada- Pa ne bi je prepoznao ni tata. Dakle, što bi rekli koblerovi ex sugrađani, nema predaje! Ili po naški, krepat, ma ne molat!

stara škola Belveder mislim da je srušena i na njenom je mjestu niknula nova zgrada....

a meni ovo baca na lokaciju odmah ispod marketa, pogled prema Brajšinoj ulici....ali nisam uspjela provjerit, a vjerujem da je već dosta vas to pregledavalo.
Slika
to bi bila ta pozicija
mislim da je jedina zgrada koja je novoniknula tamo ona peterokatnica ispod marketa i sam market.

sjećam se gradnje marketa-bili su iskopali grobnice na toj poziciji tijekom iskopa temelja za market. cijelo to područje imalo je nekoliko starih groblja ... to piše i u Vježbanju života....bilo ih je i na Kalvariji. tamo su pak kosti našli kad su gradili vrtić ex Marženka Žurga....

Između ostalog, moram priznati kako sam upravo sa krova te peterokatnice (Brajšina 11) pregledavao okolicu dalekozorom i - ništa!
Bilo bi ironično da se pokaže kako je traženi objekt bio upravo na prostoru te zgrade ili Brodokomercove samoposluge, što nije nemoguće...

gost

Post broj:#24  PostPostao/la gost » 22.9.2011, 11:43

Dragutin napisao:Između ostalog, moram priznati kako sam upravo sa krova te peterokatnice (Brajšina 11) pregledavao okolicu dalekozorom i - ništa!
Bilo bi ironično da se pokaže kako je traženi objekt bio upravo na prostoru te zgrade ili Brodokomercove samoposluge, što nije nemoguće...

ne, krivi smjer-treba gledat sa strane cvjetarne prekoputa marketa prema strani gdje je market. sa peterokatnice neće bit ta vizura koju ja zamišljam. a na mjestu marketa i peterokatnice, ponavljam, bile su MALENE kućice. ona velika zgrada trebala bi bit u Brajšinoj-nekad Ul.Marka Oreškovića.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#25  PostPostao/la Adamić » 22.9.2011, 11:49

Možda ovo pomogne...

Slika
oko 1939.

gost

Post broj:#26  PostPostao/la gost » 22.9.2011, 11:52

Slika

po meni, to bi bilo to.

Slika

kuća bi se mogla poklapat. ima 5 prozora na sjevernoj i 4 na bočnoj fasadi.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#27  PostPostao/la Adamić » 22.9.2011, 12:05

Ili ova možda je bolja malo

Slika

gost

Post broj:#28  PostPostao/la gost » 22.9.2011, 12:13

mislim da je to.
sad treba samo poslikat danas

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#29  PostPostao/la Adamić » 22.9.2011, 12:20

mikimiki napisao:mislim da je to.
sad treba samo poslikat danas

Pa poslikano je...
:arrow: viewtopic.php?f=49&t=976

gost

Post broj:#30  PostPostao/la gost » 22.9.2011, 12:26

nije poslikano iz tog kuta.

Slika

to je ta kuća samo iz drugog ugla, a trebalo bi "ulovit" iz smjera strelice

i sa glavne ulice, pored marketa (Laginjina ulica, mislim)

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#31  PostPostao/la Adamić » 22.9.2011, 12:35

Kuća je dobila preinake, trebalo bi je poslikati kako treba ali meni zasad ne baca da je to to..

Slika

Danas se ta kuća renovira , tako da će još teže biti utvrditi pomjene. :lol:

Slika

gost

Post broj:#32  PostPostao/la gost » 22.9.2011, 21:02

Kuća liči ali vidiš ovu stranu na staroj slici gdje je pet prozora, fasada je potpuno ravna kao i krov dok je na novoj uvučen i srednji dio fasade i krova. Tolike preinake ipak nisu mogle biti :ne znam:

Makar po ovoj slici koju si stavio bih rekao da je to 100%
Slika
Je li moguće da su izbacivali bočne krajeve zgrade i krova i čemu?

A što je ovom kućom u lijevom uglu (gdje se roba suši)
Da li je to ona prva za koju se mislilo da je ta lokacija (na vrhu "kockaste" uzbrdice)

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#33  PostPostao/la Adamić » 22.9.2011, 22:36

Mislim da je to ona kuća na vrhu uzbrdice s početka priče , ova nija kod Moke jer se okoliš ne uklapa .

Poslikat ću je sutra detaljno i usporediti stanje. Vuče mi opet na nju. : lud :ne znam:

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 274

Post broj:#34  PostPostao/la nikola » 23.9.2011, 10:01

Adamić napisao:Mislim da je to ona kuća na vrhu uzbrdice s početka priče , ova nija kod Moke jer se okoliš ne uklapa .

Poslikat ću je sutra detaljno i usporediti stanje. Vuče mi opet na nju. : lud :ne znam:

Već smo to odradili, sjećaš se? Taman smo otkrili i onu sliku uzbrdice što ju je Dragutin jučer stavio u staro-novo?
Pogledaj prvu stranicu ove teme?
viewtopic.php?f=49&t=976
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

gost

Post broj:#35  PostPostao/la gost » 23.9.2011, 11:47

vinska mušica napisao:Kuća liči ali vidiš ovu stranu na staroj slici gdje je pet prozora, fasada je potpuno ravna kao i krov dok je na novoj uvučen i srednji dio fasade i krova. Tolike preinake ipak nisu mogle biti :ne znam:

Makar po ovoj slici koju si stavio bih rekao da je to 100%
Slika
Je li moguće da su izbacivali bočne krajeve zgrade i krova i čemu?

A što je ovom kućom u lijevom uglu (gdje se roba suši)
Da li je to ona prva za koju se mislilo da je ta lokacija (na vrhu "kockaste" uzbrdice)

Vinska mušice, na ovoj staroj fotografiji (za koju bih te molio link ili fotku u većoj rezoluciji za moj album) fasada u potpunosti odgovara i današnjem obliku i formi, nije ravna ni fasada, a ni krov (to ti se samo čini iz ove perspektive), prozora nema pet, postoje dupli (2+1+2+1+2), zanemario si balkon kojeg sigurno nitko pametan dograđivao ne bi...
Pozdrav : stari

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#36  PostPostao/la Adamić » 23.9.2011, 14:39

Dragutin napisao:
Dragutin napisao:Koliko je ljudi živjelo u toj uličici prije 100 godina! Koliko je samo djece na staroj slici!
Pa ovaj prekrasan kandelaber!
Danas samo automobili, automobili...

:slikanje:
Slika

Uploaded with ImageShack.us

:kava: Biti ću slobodan prenijeti neke komentare na ovaj moj uradak sa jedne mreže (recimo to tako, da nikog' ne reklamiramo, he, he!).
Mislim da će mnogima koristiti.
Naravno, svaka je daljnja dopuna podataka korisna i poželjna!

: stari
Via Bellaria, danas Mirka Franelića, na slici je navedena kao Via Montuosa.
Kako je u vrijeme nastanka ovih zgrada (1903-1908, čini mi se) to bila Via Bellaria, kada se je onda zvala Via Montuosa? (Flumen H.)

Na karti iz 1900. označena je kao Via Montuosa današnja Baštijanova, (ex Ivana Milutinovića) dok za ovu ulicu nema naziva.
Pojavljuje se na karti iz 1920. kao Via Bellaria, tako da ne znam kako je i kada ovaj natpis dospio na razglednicu.(D.S.)

1910. ulica se zvala Via Bellaria, a u "Nomenclaturi" samo stoji da se "prije toga zvala Via Montuosa".
BTW, prema istom izvoru, Baštijanova je ex-Belvedere.
Inače, Baštijanova je ex Vasari i jednim dijelom L. Ariosto (sada ul. Kozala).(Flumen H.)

Neka se nađe i ovdje.

gost

Post broj:#37  PostPostao/la gost » 23.9.2011, 21:11

Dragutin napisao:
Vinska mušice, na ovoj staroj fotografiji (za koju bih te molio link ili fotku u većoj rezoluciji za moj album) fasada u potpunosti odgovara i današnjem obliku i formi, nije ravna ni fasada, a ni krov (to ti se samo čini iz ove perspektive), prozora nema pet, postoje dupli (2+1+2+1+2), zanemario si balkon kojeg sigurno nitko pametan dograđivao ne bi...

Dragutine ti si stariji od mene a ipak meni očito trebaju naočale :(
Zaista kad se bolje pogleda fasada i krov nisu ravni , u pravu si :gore

Sliku je postavio Adamić pa možda ima u boljoj rezoluciji.

Znači zbog balkona i rasporeda prozora otpada i ova kuća (kod Mocce) i ona na "vrhu uzbrdice" :?:

gost

Post broj:#38  PostPostao/la gost » 23.9.2011, 21:24

vinska mušica napisao:
Dragutin napisao:

Dragutine ti si vjerojatno stariji od mene a ipak meni očito trebaju naočale :(
Zaista kad se bolje pogleda fasada i krov nisu ravni ravni, u pravu si :gore

Sliku je postavio Adamić pa možda ima u boljoj rezoluciji.

Znači zbog balkona i rasporeda prozora otpada i ova kuća (kod Mocce) i ona na "vrhu uzbrdice" :?:

Upravo tako!
Ostajem kod svoje ranije obrazložene konstatacije da ta zgrada više ne postoji!
Već bismo je odavno našli da još stoji, nije to bio mali objekt!
I još nešto:
Ne mora biti da je nestala u ratu zbog bombardiranja!
Mnoge su postojeće zgrade iz tog vremena srušene namjenski, planski, da bi napravile mjesta nekoj novogradnji.
Nemojmo zaboraviti da su mnoge zgrade novijeg datuma nikle u tom području!
Pojam novijeg datuma u ovom konkretnom slučaju podrazumjeva period od čak 91 godinu! Mislim da doista objektive svojih fotoaparata treba usmjeriti negdje drugdje.

P.S.
Adamiću, ako imaš fotku, javi se! :gore

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#39  PostPostao/la Adamić » 23.9.2011, 23:29

Pronašao sam odgovor ! :pušiti: :zastava: : čitam

Vratio sam se na početak priče i slijedio tragove.:putopisac:

Slika

Slika
Došao sam kod zgrade na uzbrdici "Grbava" cesta i gledam ja, gledam, uspoređujem sa svog mobitela sliku iz 1920 godine sa stvarnim stanjem no baš mi ne paše... slikam , promatram i najednom...u kutku oka vidim neku ženu starije dobi...približim joj se i upitam : Dobar dan, možete li pogledati da li je ova fotografija slikana ovdje? " , žena gleda.. govori u sebi..tiho ne,ne..to nije ovdje.. ne vidim dobro ide po naočale.. uzima ih , pogleda sliku i kaže ne , zgrada ima oko 120 godina, ja sam tu već 60 godina..kuće što su okole su izgrađene prije 1920-te, tako da to nije ovdje...i taman da prekinemo razgovor i odem doma , kad ono u daljini se pojavljuje jedan starčić... žena ga zove ..allo dođite malo... ženu mu na talijanskom kaže znate li gdje je ova fotografija slikana? Očito da je Fiuman neki stari što i je, jer mi je žena rekla da bi sigurno trebao znati, jer tu živi jako dugo. Pokažem gospodinu fotografiju a on kaže da, to je tu..ja gledam ..o čemu priča sad?
Pokaže na susjednu zgradu, ma ipak nije tu..stavlja naočale da bolje vidi , razmisli i kaže pa znam gdje je to..to je odmah tu.... pokazuje u smjeru bivše radio stanice na Kozali.. Tamo je ta zgrada , da to je sigurno ta... meni osmijeh na lice i tako kažem mu ja to je to ..imate pravo. Stisnem mu ruku i zahvalim mu se od srca. Spomenuo sam im da sam s foruma Lokalpatrioti Rijeka i zaputim se do zgrade Zodijaka u biti sad je neki drugi ugostiteljski objekt smješten tamo.
----------------------------
Slika
To je ta lokacija! Naravno preinake su velike.

Slika
Usporedba odgovara.

Slika

Tko bi rekao da je to tu...a bio sam na ovoj lokaciji prije , gledao ali kliker se nije upalio ,jednostavno promjene su dosta snažne.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#40  PostPostao/la Adamić » 23.9.2011, 23:34

Prva zgrada do ove naše četverokatnice je ona gore zgrada na uzbrdici (vidi se na slici)

Slika

A poslije nje se vidi toranj a to je ova zgrada.

Slika

To su te dvije zgrade koje se vide u pozadini.

Slučaj riješen! Ovo je bila najteža mozgalica do sad, na koju nitko nije znao odgovor a mi smo ju prvi riješili.

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pitanja i odgovori