mikimiki napisao:nikola napisao:Pazi, Kozala-Belvedere je pozicija koja stoji na slici. Dio za koji smo mi zapeli, nije se mijenjao kroz 80-90 godina, bar ne u tolikoj mjeri da se ne može raspoznati. Ostaje pravac današnjeg marketa na Kozali, kao i pozicija oko groblja. Mi zapeli samo na glavnu ulicu, a trebalo bi malo proći okolo. Sjetite se samo osnovne škole koja je sada stambena zgrada- Pa ne bi je prepoznao ni tata. Dakle, što bi rekli koblerovi ex sugrađani, nema predaje! Ili po naški, krepat, ma ne molat!
stara škola Belveder mislim da je srušena i na njenom je mjestu niknula nova zgrada....
a meni ovo baca na lokaciju odmah ispod marketa, pogled prema Brajšinoj ulici....ali nisam uspjela provjerit, a vjerujem da je već dosta vas to pregledavalo.
to bi bila ta pozicija
mislim da je jedina zgrada koja je novoniknula tamo ona peterokatnica ispod marketa i sam market.
sjećam se gradnje marketa-bili su iskopali grobnice na toj poziciji tijekom iskopa temelja za market. cijelo to područje imalo je nekoliko starih groblja ... to piše i u Vježbanju života....bilo ih je i na Kalvariji. tamo su pak kosti našli kad su gradili vrtić ex Marženka Žurga....
Dragutin napisao:Između ostalog, moram priznati kako sam upravo sa krova te peterokatnice (Brajšina 11) pregledavao okolicu dalekozorom i - ništa!
Bilo bi ironično da se pokaže kako je traženi objekt bio upravo na prostoru te zgrade ili Brodokomercove samoposluge, što nije nemoguće...

mikimiki napisao:mislim da je to.
sad treba samo poslikat danas

Adamić napisao:Mislim da je to ona kuća na vrhu uzbrdice s početka priče , ova nija kod Moke jer se okoliš ne uklapa .
Poslikat ću je sutra detaljno i usporediti stanje. Vuče mi opet na nju.![]()
vinska mušica napisao:Kuća liči ali vidiš ovu stranu na staroj slici gdje je pet prozora, fasada je potpuno ravna kao i krov dok je na novoj uvučen i srednji dio fasade i krova. Tolike preinake ipak nisu mogle biti
Makar po ovoj slici koju si stavio bih rekao da je to 100%
Je li moguće da su izbacivali bočne krajeve zgrade i krova i čemu?
A što je ovom kućom u lijevom uglu (gdje se roba suši)
Da li je to ona prva za koju se mislilo da je ta lokacija (na vrhu "kockaste" uzbrdice)

Dragutin napisao:Dragutin napisao:Koliko je ljudi živjelo u toj uličici prije 100 godina! Koliko je samo djece na staroj slici!
Pa ovaj prekrasan kandelaber!
Danas samo automobili, automobili...
![]()
Uploaded with ImageShack.us
Biti ću slobodan prenijeti neke komentare na ovaj moj uradak sa jedne mreže (recimo to tako, da nikog' ne reklamiramo, he, he!).
Mislim da će mnogima koristiti.
Naravno, svaka je daljnja dopuna podataka korisna i poželjna!
![]()
Via Bellaria, danas Mirka Franelića, na slici je navedena kao Via Montuosa.
Kako je u vrijeme nastanka ovih zgrada (1903-1908, čini mi se) to bila Via Bellaria, kada se je onda zvala Via Montuosa? (Flumen H.)
Na karti iz 1900. označena je kao Via Montuosa današnja Baštijanova, (ex Ivana Milutinovića) dok za ovu ulicu nema naziva.
Pojavljuje se na karti iz 1920. kao Via Bellaria, tako da ne znam kako je i kada ovaj natpis dospio na razglednicu.(D.S.)
1910. ulica se zvala Via Bellaria, a u "Nomenclaturi" samo stoji da se "prije toga zvala Via Montuosa".
BTW, prema istom izvoru, Baštijanova je ex-Belvedere.
Inače, Baštijanova je ex Vasari i jednim dijelom L. Ariosto (sada ul. Kozala).(Flumen H.)

Dragutin napisao:
Vinska mušice, na ovoj staroj fotografiji (za koju bih te molio link ili fotku u većoj rezoluciji za moj album) fasada u potpunosti odgovara i današnjem obliku i formi, nije ravna ni fasada, a ni krov (to ti se samo čini iz ove perspektive), prozora nema pet, postoje dupli (2+1+2+1+2), zanemario si balkon kojeg sigurno nitko pametan dograđivao ne bi...
Pozdrav
vinska mušica napisao:Dragutin napisao:
Vinska mušice, na ovoj staroj fotografiji (za koju bih te molio link ili fotku u većoj rezoluciji za moj album) fasada u potpunosti odgovara i današnjem obliku i formi, nije ravna ni fasada, a ni krov (to ti se samo čini iz ove perspektive), prozora nema pet, postoje dupli (2+1+2+1+2), zanemario si balkon kojeg sigurno nitko pametan dograđivao ne bi...
Pozdrav
Dragutine ti si vjerojatno stariji od mene a ipak meni očito trebaju naočale![]()
Zaista kad se bolje pogleda fasada i krov nisu ravni ravni, u pravu si![]()
Sliku je postavio Adamić pa možda ima u boljoj rezoluciji.
Znači zbog balkona i rasporeda prozora otpada i ova kuća (kod Mocce) i ona na "vrhu uzbrdice"

Vrati se na: Pitanja i odgovori
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 133 gostiju