Lokalpatrioti Rijeka • Pogledaj temu - Zgrada na Preluci

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Zgrada na Preluci

Prije svega dobrodošli na forum. U ovoj rubrici Vi pitate a mi, članovi foruma odgovaramo. Ako imate kakvo pitanje, koje ima veze s Rijekom i našim krajem, slobodno ga postavite. Stojimo svima na usluzi !
Za postavit pitanje trebate se registrirat, što je vrlo brz i jednostavan postupak u koji ćete se i sami uvjeriti.
Postavite pitanje i pretplatite se na odgovor.
Pogledajte RIJEŠENA i NERIJEŠENA pitanja.
Pravila foruma
Što bolje opišete naslov i vaše pitanje, to je veća vjerojatnost i da ćete prije dobiti odgovor. Vi kao autor pitanja možete označiti temu "NERIJEŠENO" ili "RIJEŠENO". Obavezno prilikom pisanja pitanja postavite opciju na NERIJEŠENO, s time će se vaše pitanje, prikazati u listi neriješenih pitanja, što još više povećava odgovor. Pretplatite se na temu, opcija je pri dnu svake teme. Ne stavljajte slike s drugih poslužitelja za pohranu sliku, koristite našu opciju za umetanje privitaka .
Hvala Vam na pitanju i nadamo se, da ćete što prije dobiti odgovor na vaše pitanje i biti zadovoljni s njime. Ukoliko ste dobili traženi odgovor, označite temu kao "RIJEŠENO".
gost

Re: Zgrada na Preluci

Post broj:#21  PostPostao/la gost » 25.2.2012, 20:07

jazbac napisao:Teta se zove Silvana Modrić, a u crkvenim arhivima sigurno mora bit nešto ako je bio samostan.

Nisam zapamtila kako se zove teta, samo da ima sina Kristijana :lol:
Ok, Silvana kažeš... ;)

kigor

Post broj:#22  PostPostao/la kigor » 25.2.2012, 20:19

Ako je Kristijan sin, mama nije Silvana :) A i nisu modric.
Kristijan je vlasnik bistroa Skala uz more, a ova Silvana valjda onog drugog kafica uz ovu zgradu.
Mogu pitati Kristijana ili njegovu stvarnu mama sljedeci vikend. Prije tesko da cu do tamo

gost

Post broj:#23  PostPostao/la gost » 25.2.2012, 21:04

kigor napisao:Ako je Kristijan sin, mama nije Silvana :) A i nisu modric.
Kristijan je vlasnik bistroa Skala uz more, a ova Silvana valjda onog drugog kafica uz ovu zgradu.
Mogu pitati Kristijana ili njegovu stvarnu mama sljedeci vikend. Prije tesko da cu do tamo

Super kigor! Ja ću u ponedjeljak zvati velečasnog, koji je (igrom slučaja) dobar prijatelj s tim Kristijanom, a i koji ima slobodan ulaz u biskupijsku knjižnicu. Ma riješit ćemo nešto ;)
Kad krenemo u posao, to je onda to :gore

jazbac
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !

Teme: 7

Post broj:#24  PostPostao/la jazbac » 26.2.2012, 07:33

Točno! Silvana Modrić vodi kafić kod ove naše zgrade, odnosno kod tehničkog, a Kristijanova mama se zove Irma (a sestra Valentina :mrgreen: )

jazbac

Post broj:#25  PostPostao/la jazbac » 27.2.2012, 08:29

Još uvijek "tajanstvena" zgrada

prelukkuca.jpg
prelukkuca.jpg (179.7 KiB) Pogledano 23821 puta

gost

Post broj:#26  PostPostao/la gost » 27.2.2012, 09:43

Ponedjeljak je, zvala ja velečasnog. Kaže da je bio samostan, no međutim da je slabo upućen, ali da misli da je pokrenut sud jer da bi to trebala biti zaštićena kao kulturni spomenik, a privatno je otkupljena, uglavnom ne zna ništa sigurno. Kad bude u biskupiji sreo svog profesora povijesti, da će ga pitati, i ako ima što za tražit i kopati da će nas spojiti. Nažalost nema njegov broj mobitela. Sad treba čekati :roll:
Ali meni je sad na pamet pao još netko,, Idem zvati... :pozdrav:

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 274

Post broj:#27  PostPostao/la nikola » 27.2.2012, 11:32

Pa ženo, hodi promiješat padelu, zgorit će ti obed! :lol:
:pozdrav:
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

gost

Post broj:#28  PostPostao/la gost » 27.2.2012, 11:37

Tebi je gravče na tavče u glavi :lol: Obed je skuhan, manešta majka :gore

jazbac

Post broj:#29  PostPostao/la jazbac » 15.3.2012, 08:11

Evo da se malo vratimo ovoj temi koja me stalno kopka :čitati: :čitati: :čitati:

U svom znanstvenom članku "Crkvena organizacija Kastavštine u Valvasorovo doba" objavljenom u XII. Zborniku Kastavštine naš eminentni povjesničar mr.sc. Darinko Munić navodi:
"Opatija sv. Jakova počela se graditi u drugoj polovici XV. stoljeća, a dovršena je 1506. godine. O tome svjedoči natpis kojeg je na njezin portal dao uklesati opat Simon, ponosan što je dovršio izgradnju sakralnog zdanja.... navedimo samo da se opatija spominje na nekoliko mjesta u riječkoj notarskoj knjizi Antuna de Renna de Mutine. Tako se primjerice, godine 1438. govori o odluci u svezi sa sudskim sporom Stefana Rusovicha i Ivana Žutovića iz Kastva, koja je domijeta u Preluku. Preluk se zatim spominje 1442. , a sam opat opatije sv. Jakova u Preluku 17. kolovoza 1444. Nakon toga slijede zabilježbe iz 1456. , 1457. , 1458. i naposlijetku 1459. godine."
Mr.sc. Munić nam prema tome ostavlja otvoreno pitanje da li je prije izgradnje današnje opatije u Opatiji postojala istoimena opatija u Preluku. Ukoliko je gradnja opatije u Opatiji započela u drugoj polovici XV. stoljeća kako to svi povijesni izvori navode onda je logično da je postojala i istoimena opatija u Preluku koja je preseljena u Opatiju nakon izgradnje novog sakralnog objekta.
Ukoliko je zaista postojala opatija u Preluku, mislim da nije nužno vezivati ju uz zgradu kojom se mi u ovoj temi bavimo. Možda je zgrada napravljena na ostacima ili temeljima negdašnje opatije, a možda se nalazila i negdje drugdje. Ne zaboravimo da je prelučka kava totalno devastirala prostor i izmijenila krajolik, a možda i uništila ostatke prijašnjih građevina na tom prostoru.

gost

Post broj:#30  PostPostao/la gost » 11.4.2012, 10:47

: čitam

Od mog velečasnog nema informacija, pa sam ja nazvala riječku biskupiju. Nakon desetminutnog razgovora, znam još jedno veliko ništa :lol:
Razgovor sam vodila s msgr. Nikolom Imbrišak.
Dakle,.. oni nemaju informaciju da je na Preluku postojao samostan. Treba provjerit izvor takvog podatka! Jedino ako je postojao prije franaka, a tu već pričamo više od 1000 godina, a ova biskupija postoji od 1925. tako da teško da ima išta u arhivi. Njemu ovako "na prvu" takvo nešto nije poznato. Možda u Tršćanskoj biskupiji da pogledam.. li uostalom dalo bi se provjeriti u gruntovnici, uvidom u zemljišne knjige, pod tom česticom provjeriti čija je sve zemlja bila. Možda su imali mali dio luke..

Idemo dalje tražiti?

:pozdrav:

jazbac

Post broj:#31  PostPostao/la jazbac » 12.4.2012, 10:56

Predlažem da se proba kontaktirat mg. Munića , Munić je pisao o tome.

gost

Post broj:#32  PostPostao/la gost » 12.4.2012, 11:01

Spreman sam ko' puška da mu ispričam o granici i pitam za Preluku.
Moram priznati da niti ja baš nisam na raspolaganju jer sam do ljeta skoro stalno zauzet.
Vidit ću šta mogu napraviti. :pozdrav:

gost

Post broj:#33  PostPostao/la gost » 12.4.2012, 11:36

Čuo sam se sa Munićem. Nisam mogao čekati. :lol:
Uglavnom, kaže da on nije istraživao zgradu već porijeklo toponima Preluka.
Došao je do toga da bi taj toponim mogao biti od popa kojem je ime bilo Prekul ili slično.
Misli da bi riječka biskupija morala imati više informacija ali često su škrti na informacijama.

Eto, nije pomoglo ali da bar imamo i tu informaciju. :pozdrav:

gost

Post broj:#34  PostPostao/la gost » 12.4.2012, 11:58

Kako ne kužiš , oni ne znaju i teško da imaju išta u arhivi, jer su oni tu tek od 1925. godine :lol: :lol: :lol:

:ruka

Čak sam ga lijepo pitala ako ga mogu kontaktirati ponovno ako dođem do pokojeg zanimljivog podatka, na što sam dobila negativan odgovor. Vjerovali ili ne.. kaže, ne može mi nikako pomoći. :sram

gost

Post broj:#35  PostPostao/la gost » 12.4.2012, 12:45

...
Čak sam ga lijepo pitala ako ga mogu kontaktirati ponovno ako dođem do pokojeg zanimljivog podatka, na što sam dobila negativan odgovor. Vjerovali ili ne.. kaže, ne može mi nikako pomoći. :sram

Ja sam dobio komentar (neću reći od koga) da oni osim što imaju problema sa ženama imaju problema i sa svijetom. :lol:
Ne bih ja više dramio oko toga. Nek' malo talijanski investitor ili tko je već vlasnik zgrade kopa dublje. Mi smo dovoljno napravili kontaktirajući svu dostupnu literaturu i živuće autore. :pozdrav:

jazbac

Post broj:#36  PostPostao/la jazbac » 12.4.2012, 21:19

Isplivat će to negdje van. Prije ili poslije.Ne gubimo nadu! :gore

gost

Post broj:#37  PostPostao/la gost » 18.4.2012, 20:22

Danas sam malo njuškala oko "tajanstvene" zgrade... Naravno da ništa starog nisam našla, ali evo slika sadašnjosti. Gornje kaskade, na kojima se uzgajala loza, a koje sam htjela proći nisu povezane sa zgradom, pa nisam mogla gore. Možda s gornje strane ceste, ali to vremenski nisam stigla. Zgrada je velika, i da je barem moja umjesto da zjapi prazna :lol:

preluk kuca stara (8).jpg
preluk kuca stara (8).jpg (212.85 KiB) Pogledano 23047 puta

preluk kuca stara (1).jpg
preluk kuca stara (1).jpg (182.42 KiB) Pogledano 23047 puta

preluk kuca stara (2).jpg
preluk kuca stara (2).jpg (152.45 KiB) Pogledano 23047 puta

preluk kuca stara (3).jpg
preluk kuca stara (3).jpg (194.4 KiB) Pogledano 23047 puta

preluk kuca stara (4).jpg
preluk kuca stara (4).jpg (295.38 KiB) Pogledano 23047 puta

Što je tu bilo? Danas zazidano

preluk kuca stara (5).jpg
preluk kuca stara (5).jpg (168.52 KiB) Pogledano 23047 puta

gost

Post broj:#38  PostPostao/la gost » 18.4.2012, 20:26

Iza zgrade, usjek, i to je to..

preluk kuca stara (6).jpg
preluk kuca stara (6).jpg (190.05 KiB) Pogledano 23046 puta

preluk kuca stara (7).jpg
preluk kuca stara (7).jpg (181.99 KiB) Pogledano 23046 puta

Do sljedećeg puta, dok ne otkrijemo nešto zanimljivo, pozdrav :pozdrav:

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 915

Post broj:#39  PostPostao/la Adamić » 18.4.2012, 20:30

Zgrada je na samoj granici opatijske strane.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

jazbac

Post broj:#40  PostPostao/la jazbac » 11.8.2012, 07:15

Ide mi nešto čeprkanje po "starim" i neriješenim temama, pa sam eto pročitao u knjizi Amira Muzura "Liburnijski mikrokozam" gdje navodi slijedeće: "....prelučka opatija posjeduje kuču na nekom trgu u Rijeci i daje je 1454. g. u šestogodišnji zakup krojaču Antunu Riječaninu koji se slijedećih 6 godina spori s opatom , što zbog krojačeva duga, što zbog opatovog lošeh održavanja zgrade."
Muzur citira riječkog notara Antuna de Renna, a ja Muzura :mrgreen:
More bit da je navedeno prelučka jer smo već naišli na podatak o opatiji sv. Jakova kod Preluka, a more bit (po meni) da je u Preluku stvarno bio samostan.
Na žalost, nisam još nigdje uspio naići na crtež ili fotografiju Preluka na kojoj se vidi područje koje je kasnije pretvoreno u kamenolom. Za pretpostaviti je da je to područje bilo obrađivano kao vinogradi i maslinici.

PrethodniSljedeće

• Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Pitanja i odgovori